Exportatorii de cereale sunt dispuşi să lucreze ca şi investitori

Compania moldovenească RusAgro-Prim s-a arătat interesată să construiască un complex propriu de transbordare a cerealelor în portul Reni (Ucraina).
Portul Reni (www.shipspotting.com)
Tatiana Chiriac
18.02.2014

Compania moldovenească RusAgro-Prim s-a arătat interesată să construiască un complex propriu de transbordare a cerealelor în portul Reni (Ucraina). Potrivit preşedintelui Întreprinderii de Stat "Administraţia Porturilor Maritime din Ucraina", Iuri Vaskov, pentru publicaţia de internet topor.od.ua, Moldova este interesată să colaboreze cu portul, ceea ce se explică prin proximitatea portului Reni de republică.

"Reni, în sfârşit, a reuşit să rezolve problema cu amplasarea căii ferate moldoveneşti. O problemă pentru Reni în anii precedenţi, sectorul de cale ferată moldovenească, a contribuit la faptul că portul Reni în anul 2013 a mărit procesarea mărfurilor cu 160%. Creşterea indicatorilor se datorează sporirii exporturilor de cereale din Moldova. Companiile moldoveneşti sunt dispuse să lucreze nu doar în calitate de clienţi ai portului Reni. După exemplul RusAgro-Prim, exportatorii de cereale sunt dispuşi şi interesaţi să lucreze ca şi investitori", a precizat Vaskov, anunţând că RusAgro-Prim este un mare trader în Moldova, dispunând de elevatoare în linie proprii şi având exporturi proprii.

Funcţionarul a relevat faptul că traderul moldovean a profitat de legea privind zona economică specială "Reni", act care funcţionează din anul 2000. "RusAgro-Prim a înregistrat persoana juridică la Consiliul Orăşenesc Reni, şi în calitate de agent al zonei speciale "Reni" propune realizarea proiectului de construcţie a unui complex de transbordare cerealier nu mare, dar modern", a conchis top managerul întreprinderii "Administraţia Porturilor Maritime din Ucraina".

Moldova are propriul Port Liber Internaţional Giurgiuleşti în delta Dunării, în vecinătatea Renilor. În anul 2013, portul a sporit volumele de transbordare a cerealelor cu jumătate, până la 410,5 mii t. Aproape 59% au reprezentat exporturile de cereale, seminţe de floarea-soarelui şi ulei fabricat din acestea.

Portul are un terminal cerealier, proprietate a grupului Trans-Oil, care mai deţine şi alte şase elevatoare în R.Moldova, fiind un mare exportator de cereale din republică, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor