Mikail Saakaşvili: Soci a scos la iveală corupţia, dezorganizarea şi autoritarismul din Rusia

Mihail Saakasvili
Mihail Saakasvili (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)

În timpul unui interviu acordat departamentului rusesc al postului Radio Europa Liberă, fostul preşedinte al Georgiei, Mikail Saakaşvili a descris atitudinea Rusiei faţă de ţările din vecinătatea ei în contextul „corupţiei, dezorganizării şi autoritarismului” din ţară, scoase şi mai mult la iveală odată cu Jocurile Olimpice de la Soci, notează Radio Europa Liberă.

Aflat la un seminar organizat de Universitatea Georgetown din Statele Unite, fostul preşedinte al Georgiei a descris motivele ce vor schimba situaţia din Rusia şi din Caucazul de Nord în urma Jocurilor Olimpice de la Soci.

Acesta a avertizat că economia rusească va întâmpina probleme din cauza liniei înguste pe care a pornit încă de la început. De asemenea, atitudinea liderului de la Kremlin faţă de statele vecine, pe care le „consideră” colonii, cât şi nemulţumirile oamenilor „faţă de liderul permanent, şi de conducerea rusească”, ar putea demara „mari schimbări”. Cât despre problemele insurgenţilor musulmani, Saakaşvili susţine că problema ”Caucazului de Nord nu există separat de Rusia”.

Jocurile Olimpice de la Soci au „atras atenţia asupra marilor probleme ale Rusiei: corupţie, dezorganizare, autoritarism. Acestea sunt probleme fundamentale care există în societatea rusească şi sunt legate şi de Caucazul de Nord”, a mai explicat preşedintele Georgiei din timpul războiului cu Rusia din 2008.

Georgia, fostă membră a Uniunii Sovietice, a reuşit să creeze „un stat modern” şi se îndreaptă spre integrarea în Uniunea Europeană în ciuda presiunilor venite din partea Rusiei.

„Pentru prima dată în ultimul secol, Georgia şi-a creat un stat modern. Noi putem fi un exemplu în lupta cu corupţia, funcţionarea puterii judecătoreşti, crearea unor condiţii bune pentru cetăţeni şi democraţie”, a adăugat acesta.

Rusia nu va mai întreprinde acţiuni radicale în privinţa Caucazului de Nord şi a Georgiei, cel puţin, nu la scurt timp după terminarea Jocurilor Olimpice de la Soci. Totuşi, situaţia poate deveni mult mai critică dacă Moscova va reuşi să schimbe evenimentele din Ucraina în favoarea sa, a completat Saakaşvili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe