Ucraina: Poliţia a reînceput violenţele împotriva protestatarilor

Euro Maidanul întăreşte baricadele cu cauciucuri, 17 februarie 2014
Euro Maidanul întăreşte baricadele cu cauciucuri, 17 februarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Marţi dimineaţă au reînceput violenţele în Kiev. Protestatarii anti-guvernamentali au fost întâmpinaţi în timpul marşului lor spre clădirea Parlamentului de forţe de poliţie, care s-au folosit de gloanţe de cauciuc, bastoanele din dotare şi grenade anti-revoltă pentru a-i opri, notează Kiev Post.

Miile de protestatari au răspuns atacurilor cu bâte, pietre cât şi diverşi explozibili. Câteva zeci de demonstranţi au mutat o maşină a poliţiei înainte să înceapă conflictele cu poliţia. În timpul conflictelor, cel puţin un civil a fost rănit grav.

Aceste incidente, desfăşurate pe strada Şovcovicina, au avut loc simultan cu o adunare a ”grupului de auto-apărare a oamenilor” care a recapturat poziţiile părăsite luni de pe strada Hruşvkovo, scena conflictelor violente demarate la 19 ianuarie. Grupul, pregătit pentru un conflict violent, era aşteptat de către forţele Berkut.

Demonstranţii au început să ardă cauciucuri pentru a ridica un zid de fum între ei şi poliţie, în cazul izbucniri unor conflicte.

În parcul Mariinsky din apropiere, aproximativ 7.000 de protestatari anti-guvernamentali s-au reunit strigând slogane precum: ”Împreună către victorie!”. Dintre cei 5.000 de demonstranţi adunaţi pe strada Şovcovicina, numai câteva zeci s-au angajat în conflictele cu poliţia.

Între timp, Parlamentul din Kiev s-a întrunit pentru a alege un nou prim ministru cât şi posibile schimbări ce vor trebui făcute asupra Constituţiei, conform lui Oleksandr Doniy, un deputat independent.

”Au prezentat agenda pentru azi de parcă în ţară n-ar fi criză. Toate probleme sunt trecute în plan secundar”, a precizat Doniy.

Conform parlamentarului din opoziţie Lesya Orobets, forţele de poliţie aveau în dotare arme de foc iar pe unul dintre acoperişul unei clădiri din apropiere era postat un lunetist.

Conform reporterilor Kiev Post, protestatarii, printre care femei şi bătrâni, au început să scoată pietrele din drum şi să le adune pentru zecile de activişti angajaţi în ciocnirile cu poliţia. Incidentele cele mai importante sau desfăşurat pe străzile Institutuska şi Şovcovicina din apropierea Parlamentului.

Deputatul opoziţiei, Volodymyr Ariev a fost martor atunci când forţele de ordine au deschis focul asupra unui coleg de-al său parlamentar.

”Forţele de ordine au fost primii care au deschis focul, au aruncat grenade şi au tras cu gloanţele de cauciuc. Atunci când parlamentarul Olena Kondratiuk a încercat să treacă de ei, au ţintit spre picioarele ei”, a explicat Ariev.

Printre revendicările protestatarilor din Kiev se află modificarea Constituţiei conform variantei din 2004 prin votul din Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe