John Kerry: Rusia, Iran şi Hezbollah „favorizează escaladarea” conflictului din Siria

Secretarul de Stat american John Kerry
Secretarul de Stat american John Kerry (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat luni Rusia, Iranul şi Hezbollah-ul că „favorizează escaladarea” conflictului din Siria, prin susţinerea regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad, notează mediafax.

"Regimul face obstrucţie, nu a făcut nimic altceva decât să continue să îşi bombardeze propriul popor cu tone de explozibili şi să îşi distrugă propria ţară. Iar eu regret că trebuie să spun că face acest lucru cu ajutorul Iranului, Hezbollah-ului şi Rusiei", a precizat Kerry.

Sâmbătă, mediatorul ONU Lakhdar Brahimi şi-a cerut scuze poporului sirian deoarece nu a fost în măsură să facă progrese în timpul negocierilor de la Geneva. Cel puţin 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele trei săptămâni ale conflictului din Siria.

"Rusia trebuie să ia parte la soluţie în loc să furnizeze mai multe arme şi mai mult ajutor (regimului sirian), astfel încât să favorizeze escaladarea conflictului de către Assad", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Preşedintele american Barack Obama a declarat în timpul întâlnirii cu regele Abdullah al Iordaniei că a "luat în considerare" o nouă strategie pentru a pune "mai multe presiuni " asupra lui Assad.

"Vor fi unele etape intermediare prin care putem pune presiune asupra regimului şi ne vom continua munca cu toate părţile pentru a găsi o soluţie diplomatică la situaţie", a declarat Obama.

În luna decembrie, Rusia a intensificat exporturile de echipamente militare în Siria, inclusiv vehicule militare, drone şi bombe teleghidate, o bună parte din armament fiind tranzitat prin România, Ucraina şi Bulgaria, conform Reuters.