Guvernul îşi publică raportul la un an de mandat
alte articole
Guvernul Cioloş a publicat pe site-ul său raportul la un an de guvernare, document centrat pe cele mai importante măsuri luate de la preluarea mandatului.
În raport, Guvernul susţine că a operaţionalizat Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, că a înscris pe un drum ireversibil depolitizarea companiilor de stat, că a lansat cea mai mare platformă de transparenţă bugetară din Europa, că a impus ca regulă transparenţa în toate contractele cadru de finanţare, că a pus sănătatea şi educaţia în topul priorităţilor noastre etc. Raportul poate fi citit aici
"Obiectivul principal al acestui guvern a fost asigurarea stabilităţii politice şi economice a ţării. Însă, încă de la preluarea acestui mandat excepţional, a fost evident că societatea avea aşteptări mult mai mari de la acest guvern independent politic. Aşteptări legitime, fireşti într-o societate modernă, europeană: un guvern care nu minte, un guvern care nu este corupt, un guvern care nu adoptă politici publice din raţiuni populiste, un guvern care lucrează numai în interesul public.
Încă de la început, a fost evident că prin ceea ce facem trebuie să contribuim la recâştigarea încrederii oamenilor în instituţiile statului, prin transparentizarea instituţiilor publice, prin redeschiderea guvernării spre societate, spre dialog. De aceea, am pus la temelia guvernării integritatea, transparenţa, onestitatea.
Sigur, am făcut şi greşeli – mi le-am asumat şi le-am corectat. Au fost unele proiecte care nu ne-au ieşit, sau au ieşit mai puţin bine decât ne-am fi dorit, proiecte pentru care am fi avut nevoie de mai mult sprijin politic sau, pur si simplu, de mai mult timp.
Vă invit să parcurgeţi raportul unui an de guvernare. Un an extraordinar, un an în care am început să arătăm că în România poate exista şi un alt mod de a administra interesul public, onest şi responsabil, cu grijă faţă de oameni şi de resursele ţării", a afirmat premierul Dacian Cioloş.
Raportul este structurat pe următoarele teme prioritare:
- O guvernare responsabilă
- Măsuri active de angajare şi creare de locuri de muncă
- O societate prosperă este educată şi sănătoasă
- Măsuri concrete după tragedia de la Colectiv
- Dezvoltarea economică şi creşterea încrederii investitorilor în România
- Mai simplu şi mai multe fonduri pentru agricultori
- Sprijin european pentru economia naţională
- Protejarea pădurilor, a mediului şi încurajarea economiei verzi
- România – partener pro-activ în UE şi NATO.