Guvernul include staţiile de metrou în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă

Staţiile de metrou vor trebui dotate, în mod obligatoriu, cu adăposturi de protecţie civilă, a hotărât Guvernul.
Metrou
Metrou (Epoch Times România)

Guvernul a decis miercuri să includă staţiile de metrou în categoria construcţiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecţie civilă pentru a elimina o serie de impedimente sesizate în timp în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 560/2005, în care aceste categorii de construcţii erau enumerate la modul general, individualizarea lor practică fiind anevoioasă.

Potrivit comunicatului de presă remis de Guvern, în urma deciziei de astăzi, staţiile de metrou sunt acum menţionate expres în categoria construcţiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă. Acest aspect nu era clar prevăzut în actualele reglementări, motiv pentru care nu toate staţiile de metrou construite după intrarea în vigoare a HG nr. 560/2005 au fost realizate cu adăposturi de protecţie civilă, ceea ce a dus la imposibilitatea valorificării acestor spaţii subterane din punct de vedere al protecţiei civile şi la necesitatea elaborării unei noi hotărâri a Guvernului.

Guvernul mai precizează că noul act normativ specifică suprafeţele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecţie civilă şi introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecţie civilă este obligatorie. Printre acestea se numără lăcaşurile de cult şi spaţiile de cazare aferente cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 600 mp şi amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfăşurată.

Nu pot fi amenajate adăposturi de protecţie civilă în extinderile de clădiri cu destinaţie pentru cultură clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice, se mai precizează în comunicat.

În plus, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spaţii pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implică proiectarea, executarea şi dotarea lor în condiţii optime de construcţie şi juste din punct de vedere al costurilor. În luarea acestei decizii s-a ţinut cont de faptul că o suprafaţă mai mică de 600 mp implică clădiri mici utilizate în special de întreprinderile mici şi mijlocii.

Eliminarea obligativităţii amenajării adăposturilor de protecţie civilă pentru clădirile cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 mp nu afectează asigurarea necesarului de adăposturi de protecţie civilă, deoarece fondul astfel constituit pe timp de pace se completează în alte două etape prevăzute în caz de o eventuală situaţie de conflict armat, consideră reprezentanţii Guvernului.

În ceea ce priveşte punctele de comandă de protecţie civilă, actul normativ aprobat miercuri de Guvern prevede amenajarea acestora în sedii ale autorităţilor administraţiei publice centrale, sedii ale prefecturilor/consiliilor judeţene şi ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi în sedii ale consiliilor locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi ale consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti. Dacă amplasamentul acestora nu permite îndeplinirea acestei obligaţii, punctele de comandă pentru protecţie civilă pot fi amenajate în subsolul altor construcţii aflate în administrarea autorităţii respective.