Şapte persoane reţinute în dosarul certificatelor de revoluţionar obţinute pe mită
alte articole
Şapte persoane au fost reţinute în dosarul certificatelor false de revoluţionari, informează B1 TV. Printre cei reţinuţi se numără şi fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, eliberat din funcţie de premierul Cioloş după ce oficialul a fost ridicat de procurori.
Reţinerile au fost dispuse în urma unei ample serii de percheziţii în Capitală şi judeţele Ilfov, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin şi Vrancea într-un dosar vizând acordarea ilegală de certificate de revoluţionar, existând suspiciuni că peste trei mii de astfel de documente au fost acordate în schimbul unor sume de bani.
Conform sursei citate, procurorii acuză mai multe persoane, în frunte cu Adrian Sanda, de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit DNA, povestea certificatelor false a început în 2014, când printr-o ordonanţă de Guvern a fost introdusă o nouă categorie de revoluţionari: cea de "Luptător cu Rol Determinant". Respectiva modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.
Din analiza probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
Persoanele din categoria “Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.