Schimbări majore la DIICOT. Serviciul, reorganizat pe modulul DNA
alte articole
Guvernul Cioloş a dat undă verde unei ordonanţe de urgenţă care vizează optimizarea managementului, structurii şi organizării Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), măsură menită să ajute serviciul să răspundă mai eficient noilor ameninţări prezente, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de Executiv.
"Am adoptat o ordonanţă de urgenţă care optimizează managementul, structura şi organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanţă care aduc un plus de valoare activităţii DIICOT se referă cu specificitate la întărirea şi la eficientizarea funcţiei de conducere a Direcţiei, la îmbunătăţirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuţii pe agenda europeană care din păcate cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalităţii organizate, care de cele mai multe ori finanţează acest fenomen", a explicat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, citată de Agerpres.
Potrivit ministrului, prin actul normativ adoptat de Guvern s-a urmărit "o creştere a eficacităţii urmăririi penale prin consolidarea unei capacităţi de efectuare a investigaţiilor financiare şi prin completarea personalului Direcţiei cu lucrători de poliţie judiciară".
"În mod ideal şi DIICOT, ca şi alte structuri de Parchet, cred că ar trebui să se bucure din acest punct de vedere de toate garanţiile pe care, de exemplu, DNA le are, prin existenţa unui corp de poliţie judiciară care să facă parte din instituţie", a punctat Raluca Prună.
În acelaşi timp, ministrul şi-a exprimat speranţa ca această problemă să fie tranşată într-un viitor "mai degrabă apropiat decât îndepărtat" pentru a face posibilă "o situaţie de egalitate între structurile de Parchet".
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv a adus şi o serie de modificări în ceea ce priveşte competenţa materială a DIICOT.
"Am eliminat competenţa DIICOT în urmărirea penală a anumitor infracţiuni, cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerşetoria, exploatarea cerşetoriei şi cel mai important - evaziunea fiscală. Am făcut acest lucru pentru că, după cum ştiţi, evaziunea fiscală este un obiectiv de interes naţional strategic şi pentru că împărţirea de competenţe între parchetele obişnuite şi direcţiile specializate cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai multe rezultate. Ne-am gândit că este bine ca evaziunea fiscală să fie în competenţa exclusivă a unui singur tip de parchete, să spunem, altele decât direcţiile specializate, astfel încât să putem vedea într-un termen scurt dacă se pot obţine rezultate mai bune în combaterea acestui fenomen", a afirmat Raluca Prună.
Prin ordonanţă s-au făcut modificări şi la legea cu privire la prevenirea şi combaterea terorismului, pentru punerea în acord a legislaţiei naţionale cu prevederile internaţionale.
"Am inclus procurorul şef al DIICOT, alături de procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procurorul şef al DNA, între persoanele care au competenţa de a exercita control asupra procurorilor din subordine. Am completat prerogativa funcţiei de conducere pentru procurorul şef al DIICOT prin numirea directă a Comisiei de interviu în vederea numirii în funcţia de procuror în cadrul Direcţiei şi am reglementat funcţionarea Departamentului economico-financiar precum şi modul de ocupare a funcţiei de manager economic la DIICOT. Pe scurt, ce am făcut a fost să aducem DIICOT în oglindă la nivelul DNA, ştiut fiind faptul că şi o direcţie şi cealaltă sunt direcţii specializare din cadrul Ministerului Public, ţinând cont că ambele sunt direcţii specializare", a detaliat Raluca Prună.