Guvernul francez şi-a dat demisia ca urmare a scăderii economiei

Guvernul francez, condus de premierul Manuel Valls, a demisionat luni dimineaţă ca urmare a criticilor privind modul în care a fost gestionată economia ţării. Premierul i-a prezentat demisia preşedintelui Francois Hollande, urmând ca marţi să fie format un nou cabinet.
Ministrul de interne francez, Manuel Valls. (LIONEL BONAVENTURE / AFP / GettyImages)
Andrei Pricopie
25.08.2014

Guvernul francez, condus de premierul Manuel Valls, a demisionat luni dimineaţă ca urmare a criticilor privind modul în care a fost gestionată economia ţării. Premierul i-a prezentat demisia preşedintelui Francois Hollande, urmând ca marţi să fie format un nou cabinet, potrivit BBC News.

La scurt timp după demisia premierului Valls, provocată de scăderea economiei franceze, Hollande i-a cerut acestuia să înfiinţeze un nou cabinet "în concordanţă cu direcţia stabilită [de Hollande] pentru ţară".

Duminică, Guvernul a fost "zguduit" de critici dure privind modul în care a fost gestionată economia de ministrul Economiei, Arnaud Montebourg.

Premierul l-a acuzat pe Montebourg că "a depăşit linia", după ce ministrul a atacat măsurile de austeritate, despre care susţine că ştrangulează creşterea economică a Franţei.

Montebourg a declarat, la o reuniune a socialiştilor în estul Franţei, că a venit timpul să se creeze "o rezistenţă justă şi serioasă" faţă de "obsesiile excesive ale conservatorilor din Germania". Acesta susţine că Germania este prinsă într-o politică de austeritate pe care a impus-o în Europa".

Manuel Valls a devenit prim-ministru în martie, după o performanţă slabă a partidului socialist al preşedintele Hollande la alegerile locale. La începutul acestei luni, Guvernul a recunoscut că este imposibil să atingă o prognoză anterioară de creştere de 1%.

Montebourg a declarat la un post de radio francez, cu puţin timp înainte ca Valls să anunţe demisia Guvernului, ca nu are niciun regret cu privire la remarcile sale, "în primul rând pentru că nu a existat furie". Nu a fost nici o dezbatere cu privire la autoritate, ci o "dezbatere cu privire la direcţia economică", a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor