Poroşenko şi Merkel au pregătit planul pentru descentralizarea puterii în Ucraina şi pacea cu Rusia

Cancelarul german Angela Merkel, aflată sâmbătă într-o vizită oficială la Kiev, a precizat că întrunirea care urmează să aibe loc la Minsk, la care vor participa lideri din UE, Rusia, Ucraina şi Uniunea Vamală, este cea mai bună şansă din ultimele luni pentru a se încheia un acord de pace în Europa de Est, relatează Reuters.
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)
P. P.
24.08.2014

Cancelarul german Angela Merkel, aflată sâmbătă într-o vizită oficială la Kiev, a precizat că întrunirea care urmează să aibe loc la Minsk, la care vor participa lideri din UE, Rusia, Ucraina şi Uniunea Vamală, este cea mai bună şansă din ultimele luni pentru a se încheia un acord de pace în Europa de Est, relatează Reuters.

Vizita lui Merkel la Kiev se desfăşoară pe fondul unor noi tensiuni la graniţa ucraineană. Liderii occidentali au condamnat vineri Rusia pentru trimiterea abuzivă a unui convoi „umanitar” în teritoriul ucrainean. NATO a susţinut că trimiterea camioanelor ruseşti în Ucraina arată ca o încercare deghizată de a trimite întăriri forţelor pro-ruse.

Alianţa Nord Atlantică a denunţat şi acţiunile armatei ruse, care au folosit artileria pentru a ataca armata ucraineană, atât în Ucraina cât şi în exteriorul ei, ceea ce dovedeşte încă o dată că Moscova susţine forţele pro-Rusia. Practic, NATO recunoaşte războiul de facto din Europa de Est.

Merkel a apreciat că războiul din estul Ucrainei poate fi încheiat numai dacă se va asigura un control mai strâns asupra graniţei ruso-ucrainene. În ultima perioadă, armata ucraineană a recâştigat controlul asupra unor teritorii din regiunile estice Lugansk şi Doneţk controlate de pro-ruşi, reuşind să se apropie de porţiunea de graniţă ocupată de aceştia.

Principalul obstacol în calea unei păci de durată, consideră liderul german, este lipsa controlului asupra celor aproximativ 2.000 de kilometri de graniţă. Aceasta a propus un acord între Kiev şi Moscova care să permite Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze frontiera.

„Trebuie să există două tabere pentru a avea succes. Nu poţi obţine pacea de unul singur. Sper că discuţiile cu Rusia vor duce la un succes. Planurile cu privire la modul în care se poate obţine o bună pace şi cooperare între ţări sunt pe masă. Acum trebuie să urmeze acţiunile”, a declarat Merkel, făcând referire la întâlnirea care va avea loc marţi între preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko.

Diplomaţii cred că Merkel a venit la Kiev având două obiective: să-şi manifeste sprijinul pentru Kiev şi să-l îndemne pe Poroşenko să fie deschis la propunerile de pace care vor fi puse pe masă atunci când se va întâlni cu Putin în capitala belarusă.

Poroşenko, a cărui armată a determinat forţele pro-Rusia să se retragă, a anunţat că Ucraina a propus mai multe armistiţii în trecut, care nu au fost respectate.

„Partea ucraineana si partenerii nostri europeni vor face tot ce este posibili pentru a restabili pacea - dar nu în detrimentul suveranitatii, integritatii teritoriale si independentei Ucrainei. Ucraina este pregătită şi capabilă să garanteze o înţelegere paşnică. Ceea ce ne opreşte sunt mercenarii străini. Luaţi oamenii înarmaţi de pe teritoriul nostru… şi pacea în Ucraina va fi restaurată rapid”, a accentuat acesta.

Ostilităţile din estul Ucrainei au început la scurt timp după anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi au provocat moartea a peste 2.000 de persoane şi rănirea altor 5.000. De asemenea, sute de mii de persoane au fost forţate să-şi părăsească casele din cauza războiul din Lugansk şi Doneţk.

Armata ucraineană a sporit eforturile de eliberare a regiunilor estice, încercând să obţină o victorie simbolică înainte de 24 august, Ziua Independenţei Ucrainei, şi de întrunirea de la Minsk.

În acelaşi timp, Merkel a susţinut „descentralizarea” Ucrainei, dar a reafirmat că peninsula Crimeea este un teritoriu ucrainean. Anexarea „a fost o încălcare a integrităţii teritoriale a Europei şi dacă noi recunoaştem acest lucru, atunci asta s-ar putea întâmpla în toată Europa. Aşa că este important să recunoaştem integritatea teritorială (a graniţelor stabilite) după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat aceasta.

Respingând ideea unor noi sancţiuni asupra Rusiei din partea Uniunii Europene, Merkel speră să obţină o „rezoluţie diplomatică” alături de liderii din Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan şi Uniunea Europeană.

„Vom face în comun tot ce este posibil împreună cu preşedintele şi guvernul ucrainean pentru a ajunge o rezoluţie diplomatică în această dramă. Sunt sigură că nu va fi o decizie militară în această problemă”, a mai declarat Merkel.

Potrivit Kiev Post, Merkel a mai oferit 500 de milioane de euro Ucrainei pentru reconstrucţia regiunilor estice Lugansk şi Doneţk, care au fost răvăşite de războiul cu paramilitarii afiliaţi Kremlinului, în timp ce preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi-a reafirmat determinarea de a descentraliza puterea politică în naţiune şi de a asigura drepturile lingvistice şi culturare ale vorbitorilor de limbă rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor