Guvernul din Kiev autorizează poliţia să utilizeze armele de foc - Rusia îndeamnă UE să nu intervină

Preşedintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe ministru rus de externe Sergei Lavrov în timpul unei ceremonii de semnare după discuţiile ruso-uzbeke în Moscova, 15 aprilie 2013. (AP Photo / Alexander Zemlianichenko)
P. P.
21.01.2014

În ciuda legilor cu caracter opresiv votate ilegal de către Parlamentul de la Kiev, Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov a îndemnat, marţi, guvernele membrelor UE să nu intervină în incidentele ce au luat amploare, duminică, în Ucraina, transmite Reuters.

Moscova priveşte cu interes situaţia din Ucraina, pe care au denumit-o ”ţară frate”, în urma împrumutului de 15 miliarde de dolari oferit şi reducerii la ”chitanţa” de gaze. ”Mâna de ajutor” rusă, a venit la scurt timp după ce preşedintele Ianukovici a refuzat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană în luna noiembrie, acesta fiind unul dintre cauzele iniţiale ale protestelor.

Indemnele Rusiei par a fi şi mai alarmante odată cu decizia luată de ministrul de Interne ucrainean, Vitaly Zaharcenko anunţată marţi dimineaţă. Acesta a autorizat poliţia ”de revoltă” la utilizarea armelor de foc şi a ”dispozitivelor speciale” împotriva protestatarilor. În prezent, Kiev-ul este scena confruntărilor violente dintre protestării revoltaţi de abuzurile guvernului Ianukovici şi forţele de ordine trimise să suprime protestul, conform Kiev Post.

”Am prefera ca unii dintre colegii Europeni să se abţină de la comportamentul dizgraţios privind criza din Ucraina, mai ales atunci când, fără nicio invitaţie, membrii anumitor guverne Europene au ieşit pe Maidan (piaţa centrală din Kiev – n.r.), pentru a luat parte în demonstraţiile anti-guvernamentale într-o ţară cu care păstrează relaţii diplomatice,” a declarat Sergei Lavrov în timpul unei conferinţe de presă.

Fără nicio referire la sutele de activişti şi jurnalişti asaltaţi de poliţie în timpul protestelor paşnice, Serghei Lavrov susţine că participarea la manifestaţii a unor oficiali europeni este ”de prost gust.”

În luna decembrie protestatarii din Kiev au fost vizitaţi de către şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, asistentul Secretarului de Stat american, Victoria Nuland şi ministrul de Externe german, Guido Wersterwelle.

Miniştrii membrelor Uniunii Europene au denunţat pachetul de legi opresive ca fiind ”anti-democratice”.

În ciuda faptului că intervenţiile în forţă ale poliţiei ”de revoltă” au folosit gloanţele de cauciuc, tunurile cu apă şi grenadele lacrimogene, ministrul de Externe rus a mai criticat protestatarii pentru ”violenţă, atacuri asupra poliţiei, incendiere cât şi pentru folosirea cocktailurilor Molotov şi a bombelor artizanale”. Lavrov a mai catalogat comportamentul manifestanţiilor ca fiind o ”violare completă a standardului European de comportament.”

”Personal consider că aceste apeluri la prudenţă, pe care liderii opoziţiei şi Vitali Kliciko în particular le fac, arată că situaţia scapă de sub control”, a adăugat Lavrov.

Totuşi, luni noapte, membrii opoziţiei, printre care Vitali Kliciko şi Oleh Tiahynbok, au intervievat televizat mai mulţi tineri care au admis că au fost plătiţi pentru a a crea haos la proteste sunt coordonaţi dintr-un centru.Conform responsabilului cu relaţiile publice a EuroMaidanului, protestatarii au fost atacaţi în repetate rânduri de către grupuri de ”mercenari plătiţi”, adică presupuşii agitatorii.

În urma legilor opresive împinse cu o fluturare de mână săptămâna trecută, oficialii de la Casa Albă au transmis că transformarea protestelor paşnice într-un delict va slăbi fundaţia democratică a Ucrainei. Washingtonul a mai avertizat că o serie de sancţiuni economice privind Ucraina vor fi luate votate în Congres zilele următoare.

Ministrul de Externe suedez de la Bruxelles, Carl Bild, a denumit noile legi ca fiind ”cel mai solid pachet de legi represive pe care un parlament European l-a votat în ultimele decenii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor