Ucraina devine Bielorusia: miercuri intră în vigoare legi draconice împotriva demonstraţiilor

Demonstraţii anti-guvernamentale la Kiev, 19 ianuarie 2014
Demonstraţii anti-guvernamentale la Kiev, 19 ianuarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Jurnalul ucrainean Golos Ukraini a publicat marţi noile legi adoptate recent, ce înăspresc sancţiunile care se vor aplica manifestanţilor, anunţând intrarea în vigoare a acestor texte care au provocat săptămâna trecută confruntări violente la Kiev.

Golos Ukraini (Vocea Ucrainei), jurnalul Parlamentului, a dat publicităţii, odată cu alte documente, şi legile care înăspresc cu până la cinci ani de închisoare sancţiunile ce pot fi aplicate manifestanţilor, care au instalat acum două luni o tabără şi baricade în centrul Kievului şi ocupă clădiri oficiale.

Majoritatea legilor vizate intră în vigoare în seara zilei în care au fost publicate, deci miercuri la ora locală 0.00 (0.00, ora României).

Occidentul şi-a exprimat din nou îngrijorarea, luni, în legătură cu violenţele care au loc în Ucraina în timpul manifestaţiilor de la Kiev, considerând că sunt vinovate autorităţile ucrainene, din cauza adoptării acestor legi "represive".

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a afirmat luni seara că nu poate să tolereze ca manifestaţiile să se transforme în "tulburări în masă". Parchetul General a afirmat că înfruntările violente din ultimele două zile constituie o "crimă împotriva statului".

Viktor Ianukovici - căruia manifestanţii îi reproşează faptul că în noiembrie nu a semnat Acordurile de Asociere cu UE, în schimbul unei colaborări cu Rusia - a promulgat aceste texte vineri seara, în pofida unor avertismente din partea europenilor şi americanilor, care au ameninţat că vor aplica sancţiuni.

Votarea acestor legi în Parlament a dus la intensificarea acţiunilor opoziţiei. Duminică s-au adunat cca. 200.000 de persoane în centrul Kievului, însă manifestaţia s-a soldat cu conflicte violente cu poliţia, care a folosit gloanţe de cauciuc, la care s-a răspuns cu cocteiluri Molotov.

Confruntările dinte poliţie şi protestatari au continuat şi marţi dimineaţa în apropierea Pieţei Independenţei din centrul Capitalei ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe