Haos duminică noapte la Kiev - peste 200.000 de persoane au ieşit în stradă (video)

Noile legi aprobate doar cu o ridicare din mână de către parlamentul de la Kiev i-au stârnit şi mai mult pe ucrainenii nemulţumiţi de abuzurile guvernului Ianukovici, de deturnarea ţării spre Moscova şi de refuzul acordului cu Uniunea Europeană de la sfârşitul lunii noiembrie, transmite Kiev Post.
Protestarii au fost un zid de scuturi sub atacurile forţelor de ordine. Kiev, 19 ianuarie 2014.   (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
P. P.
20.01.2014

Noile legi aprobate doar cu o ridicare din mână de către parlamentul de la Kiev i-au stârnit şi mai mult pe ucrainenii nemulţumiţi de abuzurile guvernului Ianukovici, de deturnarea cursului ţării spre Moscova şi de refuzul semnării acordului cu Uniunea Europeană, transmite Kiev Post.

Duminică, Piaţa Independenţei a devenit din nou punctul central al conflictelor dintre forţele de ordine şi manifestanţi. Numărul acestora a ajuns la aproximativ 200.000 de persoane.

Noua legislaţie, declarată ilegală de către Vitali Kliciko, este menită să limiteze dreptul la proteste paşnice, libertatea de exprimare, libertatea individuală şi absolvă trupele de intervenţie de orice responsabilitate a violenţelor pe care le pot comite. Liderul partidului UDAR a urcat pe scena ridicată şi a cerut forţelor de ordine să se alăture protestatarilor.

"Parlamentul şi-a pierdut legitimitatea, aceasta înseamnă că trebuie să creăm un consiliu al poporului din oamenii politici ai opoziţiei", a precizat Arseni Iaţeniuk, membru al partidului din care face parte Iulia Timoşenko, conform Mediafax.

În ciuda „legilor draconice”, manifestanţii au ridicat o nouă tabără pe EuroMaidan, au venit cu măşti pentru a ridiculiza noile prevederi şi cu cocktail-uri Molotov pentru a răspunde lunetiştilor ce au descărcat după bunul plac cartuşe întregi de gloanţe de cauciuc. Doi dintre protestatarii prinşi de poliţie au fost dezbrăcaţi, bătuţi, udaţi şi apoi eliberaţi.

Medicii au confirmat cel puţin 100 de victime în urma ciocnirilor. Poliţia a utilizat din plin gazele lacrimogene, tunurile cu apă, grenadele asurzitoare şi bastoanele din dotare iar o parte din manifestanţi s-au apărat cu un zid format din scuturi şi au răspuns cu pietre.

În mijlocul conflictelor, Vitali Kliciko a făcut un apel către manifestanţi să înceteze violenţele însă a fost înăbuşit cu un stingător de flăcări de către unul dintre ei. Liderul opoziţiei a fost blocat de anturajul său atunci când a pornit spre agresor.

Protestatarii din Liev, Ternopil şi Krements au încercat să blocheze autocarele poliţiei ce se îndreptau spre Kiev. Chiar şi oraşele din vestul ţării, zona cu cei mai mulţi susţinători ai guvernului, au fost, în majoritate, solidare cu Kiev-ul. Pro-europenii din Doneţk şi Odessa au format un grup de autovehicule ce vor porni spre capitală.

Unul din liderii opoziţiei, fostul ministru de interne Iuri Luţenko a declarat că în următoarele zile se va decide soarta Ucrainei.

„Acum în Kiev se va decide dacă Ucraina va fi liberă sau nu. Liderii opoziţiei vor putea obliga autorităţile să îndeplinească cererile EuroMaidanului doar dacă mai multe sute de mii de oameni vor ieşi pe stradă luni, marţi, miercuri şi joi”, a declarat Luţenko.

Mai multe maşini ale manifestanţilor au blocat drumurile din împrejurimile Mezhyhyria, cea mai luxoasă vilă a preşedintelui Victor Ianukovici. Tetiana Ceornovola, jurnalista asaltată de o bandă presupus afiliată puterii, a publicat duminică poze cu complexul aflat în apropierea Kievului ce ocupă aproximativ 10.000 de metri.

Sursele ministerului de Interne au anunţat că 6 maşini de poliţie, 4 autocare şi 2 camioane au fost distruse în urma ciocnirilor de la Kiev. Cel puţin doi poliţişti au fost bătuţi de către manifestanţi.

Oleksandr Sych, un parlamentar din partea Partidului Svoboda a anunţat că a blocat deplasarea forţelor militare din bazele Ivano-Frankivsk şi Kalush, ce urmau să ajungă în Kiev.

Amintim că de la sfârşitul lunii noiembrie, atunci când au început demonstraţiile din Kiev, peste 50 de jurnalişti au fost atacaţi de forţele de ordine, cel puţin nouă protestatari au fost închişi pentru participarea la proteste, zeci de pro-europeni au fost bătuţi grav în timpul protestelor paşnice, doi parlamentari şi un fost ministru de interne ar fi fost de asemenea atacaţi, mai multe autovehicule ale parlamentarilor din opoziţie au fost distruse, cel puţin 70 de activişti au fost vizitaţi acasă de autorităţi, iar o instituţie religioasă cu 4,5 milioane de susţinători a fost ameninţată cu închiderea pentru participarea la proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor