Republicanul Mike Rogers - Snowden a fost ajutat probabil de Rusia
alte articole
Preşedintele Comitetului Serviciilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, republicanul Mike Rogers, l-a acuzat duminică pe fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate americană (NSA) Edward Snowden, acuzat de spionaj, că este un "hoţ" şi a susţinut că acesta ar fi primit ajutor din partea Rusiei.
"Eu cred că există un motiv pentru care a ajuns în mâinile, braţele iubitoare, ale unui agent FSB din Moscova", a declarat Mike Rogers, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost şef al serviciului de securitate rus.
"Nu cred că este o coincidenţă", a adăugat acesta.
Republicanul a declarat că unele dintre lucrurile pe care le-a făcut Snowden au fost "dincolo de capacităţile sale tehnice" şi că se părea că "a avut nevoie de ajutor" şi "a furat lucruri care nu aveau nimic de-a face cu viaţa privată".
Potrivit lui Rogers, acţiunile lui Snowden au făcut pagube semnificative armatei SUA. Acesta a explicat că cea mai mare parte a informaţiilor luate de Snowden de la sisteme Guvernului nu a avut nimic de a face cu viaţa privată a americanilor şi s-a concentrat în schimb asupra operaţiunilor militare ale SUA.
Este posibil ca aceste informaţii să fi fost obţinute acum şi de alte naţiuni, a susţinut Rogers.
Într-un interviu pentru ABC, republicanul Michael McCaul, preşedinte al Comitetului de Securitate Internă al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că, în opinia lui, Snowden a fost "frecventat de o putere străină".
Snowden a negat că ar fi predat vreun document guvernului din Rusia, unde a obţinut o viză de azil pentru un an, după ce a zburat acolo, în iunie, din Hong Kong. El a negat, de asemenea, că ar fi furnizat materiale secrete chinezilor.
Rogers a declarat că organizaţii precum Al-Qaeda şi-au schimbat protocoalele de comunicare ca răspuns la dezvăluirile lui Snowden, iar Statele Unite vor trebui să cheltuiască miliarde pentru a-şi reconstrui capacităţile de supraveghere.
Snowden a declarat anterior că sunt "zero la sută şanse" ca Rusia să fi primit vreun document şi că a predat informaţiile sale obţinute de la NSA jurnaliştilor din mass-media înainte de a pleca din Hong Kong.
Snowden a negat în mod constant că ar avea legături cu agenţiile de spionaj străin, dar în contextul în care azilul său temporar se apropie de sfârşit, el a cerut deja Germaniei să-i acorde refugiu, în schimb oferindu-se să ajute cu investigarea spionajului american în ţara lor.