Republicanul Mike Rogers - Snowden a fost ajutat probabil de Rusia

Mike Rogers, preşedintele Comitetului Serviciilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, SUA
Mike Rogers, preşedintele Comitetului Serviciilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, SUA (Alex Wong / Getty Images)

Preşedintele Comitetului Serviciilor de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, republicanul Mike Rogers, l-a acuzat duminică pe fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate americană (NSA) Edward Snowden, acuzat de spionaj, că este un "hoţ" şi a susţinut că acesta ar fi primit ajutor din partea Rusiei.

"Eu cred că există un motiv pentru care a ajuns în mâinile, braţele iubitoare, ale unui agent FSB din Moscova", a declarat Mike Rogers, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost şef al serviciului de securitate rus.

"Nu cred că este o coincidenţă", a adăugat acesta.

Republicanul a declarat că unele dintre lucrurile pe care le-a făcut Snowden au fost "dincolo de capacităţile sale tehnice" şi că se părea că "a avut nevoie de ajutor" şi "a furat lucruri care nu aveau nimic de-a face cu viaţa privată".

Potrivit lui Rogers, acţiunile lui Snowden au făcut pagube semnificative armatei SUA. Acesta a explicat că cea mai mare parte a informaţiilor luate de Snowden de la sisteme Guvernului nu a avut nimic de a face cu viaţa privată a americanilor şi s-a concentrat în schimb asupra operaţiunilor militare ale SUA.

Este posibil ca aceste informaţii să fi fost obţinute acum şi de alte naţiuni, a susţinut Rogers.

Într-un interviu pentru ABC, republicanul Michael McCaul, preşedinte al Comitetului de Securitate Internă al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că, în opinia lui, Snowden a fost "frecventat de o putere străină".

Snowden a negat că ar fi predat vreun document guvernului din Rusia, unde a obţinut o viză de azil pentru un an, după ce a zburat acolo, în iunie, din Hong Kong. El a negat, de asemenea, că ar fi furnizat materiale secrete chinezilor.

Rogers a declarat că organizaţii precum Al-Qaeda şi-au schimbat protocoalele de comunicare ca răspuns la dezvăluirile lui Snowden, iar Statele Unite vor trebui să cheltuiască miliarde pentru a-şi reconstrui capacităţile de supraveghere.

Snowden a declarat anterior că sunt "zero la sută şanse" ca Rusia să fi primit vreun document şi că a predat informaţiile sale obţinute de la NSA jurnaliştilor din mass-media înainte de a pleca din Hong Kong.

Snowden a negat în mod constant că ar avea legături cu agenţiile de spionaj străin, dar în contextul în care azilul său temporar se apropie de sfârşit, el a cerut deja Germaniei să-i acorde refugiu, în schimb oferindu-se să ajute cu investigarea spionajului american în ţara lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe