Protest împotriva fracturării hidraulice în faţa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti
alte articole
Lupta societăţii civile împotriva fracturării hidraulice va ajunge în faţa reprezentanţei a Comisiei Europene la Bucureşti. Reprezentanţii a 40 de ONG şi grupuri informale din România precum şi cetăţenii care luptă pentru un mediu curat vor protesta marţi, începând cu ora 15, în faţa sediului instituţiei europene.
Prin protestul lor, participanţii vor să-şi transmită mesajul pro-mediu şi pro-democraţie către structurile de vârf ale UE. Acţiunea nu va viza doar exploatările/viitoarele exploatări din România şi abuzurile autorităţilor împotriva sătenilor cetăţenilor din Pungeşti ci face parte dintr-o manifestare mai amplă împotriva fracturării hidraulice, organizată la nivel european.
Acţiunea a inclus şi transmiterea unei scrisori deschise de protest împotriva exploatării hidrocarburilor prin metoda fracturării hidraulice, adresată tuturor instituţiilor UE, şi semnată de 250 de ONG-uri şi asociaţii din state din întreaga Uniune Europeană (din care 40 numai din România), precum şi proteste la sediul Comisiei Europene la Bruxelles şi în faţa reprezentanţelor Comisiei Europene în mai multe capitale, printre care Sofia, Madrid, Dublin etc.
Protestatarii vor să sancţioneze Comisia Europeană, pe care o acuză că nu şi-a respectat promisiunea de a elebora un cadru de reglementari care să permită ca fracturarea hidraulică să se facă “civilizat” şi a cedat în schimb "la presiunea lobby-ului unor ţări ca România, Marea Britanie, Polonia, Ungaria".
Activiştii trag un semnal de alarmă, arătând că la Bruxelles se pregăteşte o "miercure neagră a mediului", CE urmând să elaboreze, pentru a reglementa fracturarea hidraulică contestată de europeni, doar un set set de recomandări care nu au nicio forţă legislativă, alegând astfel "varianta cea mai confortabilă pentru industrie şi cea mai periculoasă pentru cetăţeni şi mediu".
În loc de reguli ferme care să prevină distrugerea mediului, CE a ales varianta unor NONREGLEMENTĂRII – sub forma unor recomandări…amiabile către Statele Membre, reclamă activiştii.
Cu acest prilej, pe lângă scrisoarea de protest semnată de cele 250 de ONG-uri la nivel european, protestatarii vor înmâna reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti o scrisoare prin care vor atrage din nou atenţia forurilor europene asupra situaţiei de la Pungeşti, şi vor cere luarea de măsuri urgente de către Comisia Europeană împotriva statului român "pentru încălcarea flagrantă a criteriilor Copenhaga privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului în situaţia de la Pungeşti."
Protestul va avea loc astăzi, între orele 15 şi 18, în faţa Reprezentanţa Comisiei Europene, Str. Vasile Lascăr, nr. 31.