Se pregăteşte terenul pentru strângerea relaţiilor economice cu ruşii

Preşedintele rus Vladmir Putin
Preşedintele rus Vladmir Putin (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, se va afla, în perioada 21-22 ianuarie 2014, la Moscova, la invitaţia preşedintelui Agenţiei Federale pentru relaţiile cu CSI, compatrioţii şi asistenţă umanitară („Rossotrudnicestvo”), Konstantin Kosacev, preşedintele părţii ruse în Comisia Interguvernamentală de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică Româno-Rusă.

Întâlnirea celor doi copreşedinţi ai Comisiei Mixte reprezintă o etapă premergătoare desfăşurării celei de a XII-a Sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică Româno-Ruse, programată a avea loc în cursul acestui an. În marja vizitei în Federaţia Rusă, ministrul economiei Andrei Gerea va avea, de asemenea, o întâlnire de lucru cu omologul său rus Denis Manturov, ministrul industriei şi comerţului. Delegaţia română va fi însoţită, pe perioada vizitei în Federaţia Rusă, de ambasadorul României la Moscova, E.S. Vasile Soare.

Ponta anunţa încă de la finalul anului 2013 o schimbare de direcţie în politica externă a României. După ce chinezii ne-au promis investiţii de 8,5 miliarde de euro, Ponta anunţa o viitoare apropiere de Kremlin.

„Cred că anul viitor trebuie să redeclanşăm, să regândim o relaţie cu Rusia. (..) Să ai o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic, cred că e lucru care nu poate fi decât în beneficiul României, aşa cum sunt toate celelalte relaţii cu ţările din afara Uniunii Europene”, a declarat premierul Ponta.

În replică, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa joi că Rusia se aşteaptă la o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă” cu România.

„Suntem gata să lucrăm împreună pentru a aprofunda relaţiile politice, economice şi umanitare” între Rusia şi România, a subliniat Putin.

Lăsând la o parte colaborarea la nivel economic şi politic, colaborarea cu ruşii la nivel umanitar poate fi uşor pusă sub semnul întrebări ţinând cont de faptul că Rusia are o reputaţie nu tocmai strălucită în materie de drepturile omului, având o istorie de abuzuri grave, de la asasinările în cazurile Magnitski, Politkovskaia, Litvinenko, până la procese politice, precum cel al lui Hodorkovski, etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne