Guvernul Cioloş jubilează. România - cea mai mare creştere a PIB din toată Uniunea Europeană

Ţara noastră a înregistrat cea mai mare creştere a PIB dintre toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, urmată de Slovacia şi Spania.
Anca Dana Dragu, Ministrul Finanţelor Publice (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.08.2016

România a înregistrat în trimestrul II cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană, atât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi faţă de trimestrul I din 2016, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de Ministerul de Finanţe.

Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria brută şi cu 5,9% pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II din 2016 faţă de perioada similară din 2015. România se clasează la acest capitol pe primul loc între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% şi pe trei Spania cu 3,2%.

Iar în ceea ce priveşte creşterea economică în trimestrul doi din 2016 faţă de primul trimestru al anului, ţara noastră s-a situat pe primul loc în UE. Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 1,5% mai mare în trimestrul II din 2016, faţă de trimestrul I din 2016, fiind o creştere economică sustenabilă. Rezultate bune au mai înregistrat Ungaria cu 1,1% şi Polonia şi Slovacia, cu 0,9%.

"Cifrele venite astăzi de la INS confirmă şi chiar depăşesc estimările noastre. Creşterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investiţiile, cu 9% al construcţiilor în trimestrul al II-lea şi realizată în condiţiile unei reduceri a cresterii comerţului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi şi-au amplificat creşterea de la 7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. Asta arată că nu e o creştere bazată doar pe consum, ci şi pe investiţii şi că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

Creşterea economică trimestrială este semnificativ mai mare decât cea aşteptată de analiştii economici, de 4,1% an/an în trimestrul II. Aceasta a fost influenţată de producţie - creşteri importante le-au avut serviciile, construcţiile şi agricultura, dar şi de dinamica consumului privat, susţinută de reducerea TVA şi de creşterea câştigului salarial mediu brut pe economie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor