Andreea Paul cere debarcarea lui Mugur Isărescu

Banca Naţională a României se confruntă cu cea mai gravă criză de imagine din ultimul deceniu, este de părere deputatul PNL Andreea Paul.
Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Banca Naţională a României, instituţie care se confruntă cu "cea mai gravă" criză de imagine din ultimul deceniu, trebuie să-şi schimbe rapid atitudinea în favoarea transparenţei şi a eticii profesionale, dar şi a legii de funcţionare a BNR a declarat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Andreea Paul.

Reprezentanta PNL a explicat că stabilitatea monedei naţionale şi stabilitatea financiară sunt bunuri publice, iar cei care deţin atribuţia asigurării acestora exercită o funcţie publică, astfel că este nevoie de transparenţa, responsabilitatea, eficienţa şi eficacitatea.

"Aceste fundamente nu exclud salariile şi veniturile personalului BNR. Din contră. Ipocrizia transparenţei cu chiu cu vai a salariului lunar al guvernatorului şi nu a veniturilor anuale a revoltat opinia publică. Nu sunt puţini cei care ştiu adevărul primelor care completează salariile lunare şi care trebuie transparentizate, oricare ar fi nivelul lor. Modelul transparenţei Băncii Centrale Europene este bun de urmat din acest punct de vedere. Opacitatea nu mai poate fi acceptabilă", a subliniat Andreea Paul

Potrivit deputatului PNL, mandatele guvernatorilor băncilor centrale sunt limitate la două în majoritatea ţărilor dezvoltate, iar Banca Centrală Europeană limitează la opt ani mandatul guvernatorului central.

"România este singura ţară din lume care are acelaşi guvernator de mai bine de un sfert de veac. Costurile publice ale inerţiei mandatelor guvernatorului BNR şi ale acestui record comunistoid se plătesc. Modificarea legii de funcţionare a BNR este obligatorie", a punctat Andreea Paul.

Deputatul PNL a reamintit că a depus în Parlament un proiect de lege "bine fundamentat şi nepopulist" pentru limitarea numărului mandatelor guvernatorului BNR la două, garantarea condiţiilor clare de expertiză în domeniul supravegherii bancare pentru membrii numiţi în Consiliul de Administraţie şi întărirea independenţei politicii monetare, dar Banca Naţională "s-a opus vehement fără să aducă vreun argument tehnic".