300.000 de hectare afectate de secetă

Temperaturile ridicate şi precipitaţiile reduse au afectat, în vara acestui an, în jur de 300.000 de hectare de teren agricol, cuantumul despăgubirilor pe care le vor primi agricultorii fiind greu de estimat
Porumb lovit de secetă. (Saul Loeb / AFP / GettyImages)
Loredana Diacu
10.08.2016

300.000 de hectare de teren sunt afectate de secetă, reiese din cel mai recent bilanţ care primit de Ministerul Agriculturii iar cifrele nu sunt finale, relatează agrointel.ro.

Potrivit sursei citate, în aceste context, ministru Achim Irimescu declara că în momentul de faţă este greu de estimat cât va costa Guvernul despăgubirile pe care le va acorda fermierilor.

"În acest moment avem transmise la Ministerul Agriculturii circa 300.000 şi ceva de hectare calamitate. (…) Sigur în ceea ce priveşte Fondul Mutual era foarte bine să îl avem dar există proiectul de lege şi sperăm că până la sfârşitul acestui an măcar să fie asigurate condiţiile”, a declarat ieri ministrul agriculturii.

Ministrul Agriculturii mai susţine că zonele cele mai afectate de secetă sunt sudul ţării şi nordul Moldovei iar cele mai afectate culturi sunt porumbul, dar şi floarea soarelui în mare parte.

"Îmi e greu acum să estimez ce încărcătură bugetară vor presupune anul acesta despăgubirile pentru secetă. Anul trecut a fost prevăzută o sumă 4-5 sute de milioane de lei dar în final s-a ajuns la 3 sute de milioane de lei şi s-a plătit aproape jumătate din suma respectivă pentru că sunt cerute anumite condiţii”, a subliniat Achim Irimescu.

Reamintim că Fondul Mutual este un proiect ce ar putea fi realizabil în curând şi care ar avea rolul de a-i despăgubi pe fermierii din vegetal în cazul pagubelor înregistrate din cauza condiţiilor meteo extreme: secetă, grindină sau inundaţii, dar şi pe fermierii din sectorul zootehnic, în caz de epizootii. Fondul Mutual ar trebui să acopere toţi fermierii din toate sectoarele de activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor