Raluca Prună: Faptele de corupţie ne fură şi mie şi dumneavoastră ceva din buzunar

Nu este niciun dubiu. Faptele de corupţie ne afectează în mod direct viaţa fiecăruia dintre noi, atrage atenţia ministrul Justiţiei Raluca Prună.
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.08.2016

Lupta împotriva corupţiei nu este o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre noi, pentru că ne afectează viaţa în mod direct, a declarat vineri, la prezentarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2016-2020, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Faptele de corupţie nu sunt numai infracţiuni şi atât. Ceea ce vedem la nivel de infracţiune şi la nivel de ceea ce se urmăreşte penal şi se trimite în judecată este numai vârful aisbergului. Foarte multe fapte de corupţie rămân nepedepsite, însă în mod cert faptele de corupţie ne fură şi mie şi dumneavoastră ceva din buzunar", a precizat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a subliniat că adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020 este unul dintre obiectivele asumate de actualul Executiv şi că speră că la sfârşitul a patru ani de implementare România să aibă rezultate concrete şi măsurabile.

"Eu, ca ministru în Guvernul Cioloş, nu pot uita fondul emoţional al societăţii româneşti înainte cu câteva zile ca acest Guvern să fie învestit. În stradă s-a strigat acum zece luni de către mulţi oameni, mulţi oameni informaţi: 'Corupţia ucide!' A fost un semnal de alarmă dramatic, care ne-a arătat tuturor cât de saturată este societatea românească de fenomenul acesta al corupţiei. Şi în acest context cu totul deosebit, era firesc ca aşteptările, cel puţin de la justiţie, să fie enorme şi sunt aşteptări legitime.

Când am venit la Ministerul Justiţiei, pe acest fond, pe care nu îl uit, cred că am o obligaţie faţă de cetăţenii care au ieşit în stradă şi faţă de cei care nu au ieşit, dar care gândesc la fel — 'Corupţia ucide!' — m-am gândit să răspund aşteptărilor cetăţenilor şi să livrez un rezultat tangibil şi concret în timpul mandatului pe care îl am", a afirmat Raluca Prună.

Potrivit ministrului Justiţiei, adoptarea Strategiei a fost precedată de un amplu proces de consultare şi care a însemnat discuţii în cadrul unor platforme structurate cu 90 de instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de afaceri, societăţi cu capital de stat sau privat.

"Au fost consultate părţi interesate din societate, s-au făcut numeroase dezbateri publice, sectoriale, reuniuni tehnice organizate de Ministerul Justiţiei. Aşa încât, fără niciun fel de ezitare, spun că această strategie nu este un proiect al Ministerului Justiţiei, ci este un proiect naţional.

În arhitectura politicilor publice naţionale, strategia aceasta ocupă un loc foarte important, la intersecţia mai multor politici publice, fiind o strategie care la rândul ei este sectorială prin raportare la strategia naţională de apărare a ţării, pentru că, în fond, corupţia, ca fenomen, este o chestiune care poate să aducă atingere siguranţei naţionale a unei societăţi", a punctat Raluca Prună, adăugând că rolul strategiei este de a defini o viziune de ţară şi de a răspunde la întrebarea cetăţenilor legată de parcursul României în următorii patru ani.

"Noua strategie nu este numai despre aplicarea legii şi despre forţa coercitivă a statului, nu este numai despre ceea ce trebuie să facă instituţiile publice sau ceea ce trebuie să facă statul", a mai precizat ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor