Cioloş, despre scandalul "traficanţilor": "Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi!"

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Florin Chirila/Epoch Times)

Este inadmisibil să denigrezi o ţară fără să ai dovezi, a susţinut joi premierul Dacian Cioloş, referindu-se la reportajul prin care jurnaliştii de la Sky News au acreditat ideea că în România bande de traficanţi vând arme inclusiv teroriştilor, relatează Agerpres.

Întrebat dacă autorităţile române au cerut explicaţii după reportajul realizat de Sky News, Cioloş a confirmat că Dan Mihalache, ambasadorul ţării noastre la Londra a luat atitudine:

"Da. Domnul ambasador de la Londra a şi spus public iniţiativele pe care le-a avut şi pe măsură ce vom avea informaţii mai precise despre ce s-a întâmplat acolo şi eu am transmis că vreau să luăm poziţie pentru că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmaţii", a declarat Cioloş.

Reamintim că Ambasada României la Londra a anunţat, marţi, că a preluat poziţiile instituţiilor abilitate ale statului român şi le-a transmis postului de televiziune Sky News, ca drept la replică. Totodată, a fost sesizată autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conţinutul reportajului Criminal Gang Selling Military Weapons, în care se prezintă presupuşi traficanţi de arme români.

Redăm comunicatul postat de Ambasada României la Londra pe pagina sa de Facebook:

"Referitor la reportajul Criminal Gang Selling Military Weapons, difuzat de postul de televiziune Sky News în ziua de 7 august a.c., în care se prezintă presupuşi traficanţi de arme români, precizăm că, din luările de poziţie iniţiale ale instituţiilor abilitate ale statului român (Inspectoratul General al Poliţiei Române – IGPR şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – DIICOT), se desprind următoarele aspecte de interes:

- din primele verificări efectuate de poliţiştii români, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, rezultă că armele prezentate în reportajul televiziunii Sky News sunt din categoria celor de vânătoare.
- până în acest moment, nu există date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În prezent, sunt continuate verificările pentru clarificarea situaţiei de fapt şi stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor şi muniţiilor.
- în vederea elucidării cazului prezentat, instituţiile române abilitate vor contacta, de asemenea, partenerii instituţionali din străinătate.

Precizăm că elementele de mai sus au fost comunicate de Ambasadă, cu scop de drept la replică, postului de televiziune Sky News. De asemenea, precizările autorităţilor române au fost transmise Ministerului britanic al Afacerilor Externe şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate (National Crime Agency)."

Reamintim că, recent, jurnaliştii de la Sky News au publicat un reportaj în care acreditează ideea că o bandă de traficanţi români vinde arme şi muniţie oricui, fie el spărgător de bănci sau terorist.

“Nu există niciun subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făceau nicio distincţie”, scria Sky News despre presupuşii traficanţi români. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Ulterior, DIICOT i-a reţinut pentru 24 de ore pe bărbaţii care apăreau în filmul făcut de englez, iar intermediarul întâlnirii între români şi jurnaliştii Sky News a declarat că materialul a fost regizat. Practic, britanicii i-ar fi plătit pe români pentru a juca rolul unor traficanţi, spunându-le ce replici să spună şi inclusiv ce tip de haine să poarte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne