Guvernatorul Băncii Populare a Chinei recunoaştere spargerea bulei chineze la întâlnirea G20
alte articole
Şeful Băncii Centrale Chineze i-a declarat ministrului nipon de Finanţe, în mai multe ocazii în timpul unei întâlniri recente a G20, că bula din China s-a spart, a raportat ziarul Ta Kung Pao din Hong Kong.
Ministrul japonez al Finanţelor Taro Aso susţine că Zhou Xiaochuan, guvernatorul Băncii Populare a Chinei (BPC), a făcut această afirmaţie în timpul unor întâlniri ce au avut loc vineri şi sâmbătă în Ankara între miniştrii de finanţe şi liderii băncilor centrale din cadrul naţiunilor G20.
Conform unor rapoarte, Zhou a folosit verbul “a sparge” de cel puţin 3 ori când a încercat să explice ce se întâmplă pe piaţa chineză a acţiunilor. Zhu Jun, şeful departamentului internaţional al BPC, a explicat sâmbătă într-un interviu că Zhou a făcut referire la o bulă pe piaţa acţiunilor şi nu la una existentă în economia chineză ca un întreg, conform website-ului Want China Times.
Pe lângă piaţa chineză a acţiunilor, care a scăzut cu aproximativ 40% după ce a atins un nivel foarte ridicat în luna iunie, pieţele globale au fost de asemenea uimite când BPC a permis cea mai mare depreciere a yuan-ului chinez în ultimii 20 de ani, când a modificat mecanismele de schimb valutar pentru a oferi forţelor de pe piaţă un rol mai important în determinarea valorii monedei chineze.
Secretarul Trezoreriei americane Jacob Lew i-a declarat ministrului chinez de Finanţe Lou Jiwei la întâlnirea G20 că este important ca Beijingul să semnaleze faptul că va permite presiunilor de pe piaţă să împingă yuan-ul şi în sus, nu doar în jos. Conform unei declaraţii din partea Trezoreriei SUA, Lew a făcut apel ca Beijingul să evite abaterile constante ale ratei de schimb şi să se abţină de la o devalorizare competitivă a yuan-ului.
Viceguvernatorul BPC, Yi Gang, a declarat că devalorizarea yuan-ului nu a fost o încercare de a face exportatorii locali mai competitivi, adăugând că această explicaţie a fost acceptată de alte ţări.
“Nimeni nu poate prezice exact volatilitatea pieţei dar sunt încrezător că rata de schimb a renminbi va fi mai mult sau mai puţin stabilă în jurul nivelului de echilibru”, a declarat Yi, adăugând că elementele de bază ale celei de-a doua economii a lumii sunt “în regulă”.
Temerile legate de sănătatea economiei chineze tot mai lente şi a pesimismului manifestat de investitori au loc în contextul unor planuri elaborate de US Federal Reserve pentru a creşte ratele dobânzilor pentru prima dată în 9 ani. Aceste temeri au făcut ca trei indici majori americani pe piaţa acţiunilor - Nasdaq Composite, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 – să înregistreze o pierdere de 3,4%, 3,2% şi respectiv 3% în cursul săptămânii trecute.
Ye Shangzhi, strateg şef la First Shanghai Securities, a declarat că oprirea tendinţei actuale a pieţei acţiunilor va depinde în cele din urmă de situaţia economică a Chinei şi dacă Beijingul va injecta mai multe pachete stimulative pentru a aduce încrederea din nou pe piaţă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.