FMI: În ciuda haosului de pe pieţele chineze, renminbi poate deveni o monedă de rezervă globală

Intervenţiile Chinei pentru a-şi susţine piaţa de acţiuni nu ar trebui să-i afecteze eforturile depuse ca moneda naţională – renminbi – să obţină statul de monedă de rezervă globală, a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, prezicând că economia Chinei este suficient de puternică pentru a face faţă tulburărilor actuale pe bursa sa de valori, conform Financial Review.
Christine Lagarde (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
30.07.2015

"Capitaliştii ne vor oferi spre vânzare tocmai funia cu care îi vom spânzura" - Vladimir Ilici Lenin, într-o presupusă conversaţie (cu Bakunin?)

Intervenţiile Chinei pentru a-şi susţine piaţa de acţiuni nu ar trebui să-i afecteze eforturile depuse ca moneda naţională – renminbi – să obţină statul de monedă de rezervă globală, a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a afirmat că economia Chinei este suficient de puternică pentru a face faţă tulburărilor actuale pe bursa sa de valori, conform Financial Review.

Lagarde a susţinut eforturile Beijingului pentru a-şi calma bursa de valori, minimalizând importanţa declinurilor înregistrate până în prezent de indicele din Shanghai şi subliniind că piaţa chineză este în continuare cu 80% mai dezvoltată decât a fost cu un an în urmă.

“Credem că economia chineză este energică şi suficient de puternică pentru a face faţă acestui tip de fluctuaţii semnificative existent pe pieţe”, a declarat Lagarde în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri desfăşurată pe Internet.

În ultima perioadă regimul comunist de la Beijing a lansat mai multe iniţiative menite să-i proiecteze soft-powerul pe pieţele financiare. Deşi economia şi finanţele ţării sunt complet controlate de Partidul Comunist, Beijing-ul a fondat o bancă asiatică de investiţii - AIIB - care îşi propune să rivalizeze cu World Bank, un program de dezvoltare de infrastructură - Silk Road - şi o bancă BRICS - considerate de analişti drept o ameninţare serioasă la adresa statutului petrodolarului.

China doreşte ca renminbi să fie admis în coşul FMI de rezerve valutare care formează aşa zisele SDR-uri (special drawing rights). SDR-urile sunt fonduri pe care ţările membre le pot accesa în cazul unei crize, şi includerea monedei chineze în acest coş al principalelor valutelor cu greutate ar putea fi văzută ca o aprobare a eforturilor Beijingului de a-şi creşte prestigiul pe pieţele financiare, în ciuda regimului său dictatorial şi a finanţelor complet controlate de Partidul Comunist.

Prăbuşirea pieţei chineze de acţiuni în săptămânile recente a declanşat intervenţii oficiale masive, incluzând interdicţii asupra vânzărilor unui număr mare de acţiuni. În acelaşi timp, aceste măsuri au atras întrebări privind stabilitatea financiară a ţării şi angajamentul Chinei pentru liberalizarea pieţelor.

Lagarde a declarat că observatorii nu ar trebui să fie surprinşi că autorităţile chineze au dorit să evite o “funcţionare haotică” a acestor pieţe. “Aceasta este datoria autorităţilor centrale. Este bine că ei doresc să menţină un nivel de lichiditate care corespunde unui proces sistematic”, a declarat ea.

Lagarde a mai declarat că haosul creat pe piaţa chineză a acţiunilor nu va influenţa evaluarea FMI privind coşul SDR. Ea a adăugat că, deşi rămâne vigilent, fondul este totuşi la curent cu “diversele reforme semnificative pe care le implementează autorităţile chineze.”

Luând cuvântul la un eveniment separat, Jack Lew, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat că Beijingul ar trebui să accepte faptul că reformele economice sunt “turbulente”, adăugând că autorităţile chineze nu ar trebui să permită volatilităţii bursei să descurajeze aceste reforme.

“Una dintre realităţile unei economii de piaţă este aceea că pieţele pot fluctua – pot merge în sus sau în jos”, a declarat Lew în Washington.

Lew a susţinut că una dintre întrebările serioase, declanşată de recentele evenimente, se referă la ceea ce înseamnă pentru China o continuare a programului de reforme.

“Sper, de dragul economiei Chinei şi economiei mondiale, că ei vor respecta agenda de reforme”. Repetând un punct de vedere de mult timp susţinut de SUA, Lew a declarat că pentru a se dezvolta puternic, China trebuie să continue să se îndepărteze de economia centralizată şi industrializată şi să se îndrepte spre o economie motivată de consumatori şi competiţie.

“Aceasta presupune o schimbare. Acel tip de schimbare va fi turbulentă”, a declarat el. “Noi am încurajat o accelerare a acelui proces. Dacă aşteaptă prea mult, ei [autorităţile chineze] riscă să piardă această oportunitate.”

Întrebată în legătură cu situaţia Greciei, Lagarde a reiterat poziţia FMI, şi anume că restructurarea unei părţi a datoriei va fi inevitabil necesară ca parte a eforturilor de a scoate ţara din criza în care se află.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor