FMI amână adăugarea yuanului la SDR până în septembrie 2016
alte articole
Fondul Monetar Internaţional a prelungit până pe 30 septembrie 2016 data la care yuanul chinez ar putea fi inclus în coşul său de rezerve valutare, conform Bloomberg.
Comitetul executiv, care reprezintă cele 188 de state membre ale FMI, a votat pe 11 august prelungirea pentru nouă luni a actualei componenţe a coşului valutar DST (Special Drawing Rights/Drepturi Speciale de Tragere), conform unei declaraţii publicate miercuri de instituţia financiară internaţională. Personalul FMI a recomandat în luna iulie această prelungire pentru a minimaliza efectele negative ce s-ar putea produce în cazul în care comitetul ar decide să adauge yuanul chinezesc în coşul său valutar, care pe moment include dolarul american, moneda euro, yenul japonez şi lira sterlină.
Yuanul a înregistrat o pierdere de 0,4% în SUA la câteva ore după anunţarea deciziei Comitetului.
FMI-ul evaluează cererea Chinei de a include yuanul în DST. Personalul Fondului analizează dacă yuanul intră în categoria valutelor "liber utilizabile”, o cerinţă esenţială pentru adăugarea în coşul valutar al FMI. Comitetul executiv are ultimul cuvânt cu privire la adăugarea monedei chineze.
Mike Moran, şeful Departamentului de cercetare economică pentru zona Americilor la Standard Chartered Bank, în New York, a declarat că este doar o problemă de timp înainte ca yuanul să câştige suportul FMI. “Aceasta este calea pe care China, FMI şi Trezoreria SUA au susţinut-o şi semnalat-o de ceva timp.”
Comercianţii care au vândut yuani offshore au reacţionat exagerat, interpretând decizia comitetului ca un semn că FMI nu consideră că moneda chineză, numită şi renminbi, se califică pentru DST, a declarat Viraj Patel, consilier financiar la ING Groep NV în Londra.
“Noi credem că renminbi va clarifica chestiunea legată de ‘liber utilizabil’ până la sfârşitul anului şi va fi inclusă în coşul DST”, a declarat el.
Săptămâna trecută, China a trecut la o rată de schimb ce este mai mult determinată de piaţă, o mişcare apreciată de FMI ca un pas înainte în vederea transformării yuanului într-o valută care circulă liber.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.