Gutui umplute cu ciuperci la cuptor - o variantă vegetariană delicioasă

Gutui umplute cu ciuperci la cuptor - o variantă vegetariană delicioasă!
Gutui umplute cu ciuperci la cuptor
Gutui umplute cu ciuperci la cuptor (Maria Matyiku / Epoch times)

Având un conţinut ridicat de proteine vegetale gutuile umplute cu ciuperci sunt o masă ideală atât pentru pacienţii bariatrici, cât şi pentru iubitorii de mâncare bună, preocupaţi de sănătate.

Ingrediente:
6 jumătăţi de gutui scobite de sâmburi şi de o parte din pulpă

pentru umplutură:

  • 1 lingură de ulei de gătit,
  • 1 Ceapă mică albă tăiată mărunt sau tulpina albă de la o bucată de praz,
  • 1 morcov dat pe răzătoarea cu găuri mari,
  • 1 ardei roşu sau gogoşar tăiat în cubuleţe,
  • 1 ardei verde sau galben taiat în cubuleţe,
  • 200 g ciuperci champignon,
  • 200 g ciuperci gourmet (am folosit coama leului),
  • 5-6 bucăţi de asparagus tăiate oblic de 1.5-2 cm în lungime,
  • ½ linguriţă de nucşoară măcinată,
  • ½ linguriţă de boia de ardei dulce,
  • ½ cană de apă,
  • 1 linguriţă de amidon dizolvată în apă,
  • 1 linguriţă de suc de lămâie,
  • Sare şi piper după gust

Câteva crenguţe de pătrunjel verde sau coriandru pentru decorat

Modul de preparare:

Ciupercile, ardeiul, prazul, ceapa se spală bine, apoi se taie mărunt.

Sparanghelul se curată de partea lemnoasă apoi se taie în bucăţele oblice de 1,5- 2 cm lungime. Rolul sparanghelului este de-a menţine umplutura umedă şi a evita uscarea ei în timpul coacerii. Dacă nu aveţi sparanghel , se poate folosi o bucată de dovlecel ras sau o tulpină de ţelina verde.

Într-o tigaie încăpătoare la foc mediu se pune o lingură de ulei, după care se adaugă ceapa şi/sau prazul mărunţit.

Când ceapa începe să sticlească, se adaugă pe rând ardeii, apoi morcovul ras, sparanghelul, ½ cană de apă şi condimentele: boia dulce, nucşoara, piper şi sare după gust.

Se continuă prepararea, pentru câteva minute, apoi se adaugă ciupercile tăiate mărunt.

Umplutura se îngroaşă folosind o lingură de amidon dizolvat în apă, apoi se toarnă zeamă de lămâie şi pătrunjel verde tocat mărunt ( se poate înlocui cu coriandru sau mărar, după preferinţa)

Se potriveşte de sare şi se amestecă uşor, până când se omogenizează compoziţia de ciuperci care acum este gata pentru umplerea gutuilor.

Coacerea gutuilor umplute

Cuptorul se preîncălzeşte la 190 C. Începeţi să umpleţi jumătăţile de gutui scobite cu umplutura de ciuperci. După ce aşezaţi gutuile umplute în tavă de copt, adăugaţi puţină apă pentru a împiedica uscarea fructelor în timpul coacerii. Tava se acoperă cu o foaie de hârtie de copt peste care se aşează o folie de aluminiu şi se dă la cuptor timp de 30-35 de minute. După 20 de minute, folia trebuie îndepărtată. Se verifică dacă gutuile sunt moi, înţepându-le cu o furculiţă. Ultimele 10 -15 minute gutuile umplute se coc descoperite pentru a lăsa umplutura şi gutuile să se rumenească.

Gutui umplute cu ciuperci la cuptor
Gutui umplute cu ciuperci la cuptor (Maria Matyiku / Epoch times)

După ce se scot din cuptor, se presară cu pătrunjel verde tocat. Gutuile umplute se servesc calde împreună cu sosul de gutui şi merişoare. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură