Taiwanul alege un preşedinte care susţine independenţa faţă de China comunistă

Lai Ching-te câştigă alegerile din Taiwan, 13 ianuarie 2024
Lai Ching-te câştigă alegerile din Taiwan, 13 ianuarie 2024 (I-Hwa Cheng/AFP/Getty Images)
A.P.
13.01.2024

Alegătorii taiwanezi l-au propulsat sâmbătă la putere pe Lai Ching-te, candidatul prezidenţial al Partidului Democrat Progresist (DPP), care se află la guvernare, anulând cu fermitate presiunile chinezeşti de a-l respinge, conform unei ştiri Reuters.

Lai s-a angajat atât să ţină piept Beijingului, cât şi să susţină independenţa insulei.

Partidul lui Lai, care susţine independenţa Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, a încercat să obţină ceş de-al treilea mandat succesiv de patru ani, fără precedent în cadrul actualului sistem electoral din Taiwan.

"Am scris o nouă pagină pentru istoria democraţiei din Taiwan", a declarat Lai, favorit în sondaje, reporterilor, după ce ambii săi adversari şi-au recunoscut înfrângerea.

În perioada premergătoare alegerilor, China comunistă l-a denunţat pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a cerut poporului taiwanez să facă alegerea corectă, remarcând totodată "răul extrem de grav al liniei 'independenţei Taiwanului' promovată de DPP".

Beijingul a respins în mod repetat apelurile lui Lai la discuţii.

Noul preşedinte taiwanez a declarat că va menţine status quo-ul în relaţiile dintre cele două maluri ale Strâmtorii, dar că este "hotărât să protejeze Taiwanul de ameninţările şi intimidările Chinei".

În acelaşi timp, el a subliniat necesitatea cooperării şi a dialogului cu Beijingul pe picior de egalitate pentru a "înlocui confruntarea", deşi nu a oferit detalii.

Beijingul nu a comentat încă victoria lui Lai.

Alegerile nu au vizat doar China, alegătorii fiind îngrijoraţi de probleme variate precum costul ridicat al locuinţelor, stagnarea salariilor şi aprovizionarea instabilă cu energie electrică.

Lai a obţinut 40% din voturi în sistemul uninominal majoritar din Taiwan, spre deosebire de actualul preşedinte Tsai Ing-wen, care a fost realeasă cu o majoritate zdrobitoare în urmă cu patru ani, cu peste 50% din voturi.

De asemenea, DPP a pierdut controlul asupra parlamentului, a declarat Lai, ceea ce ar putea interfera serios cu capacitatea sa de a adopta legi şi proiecte de lege privind bugetul.

Cu toate acestea, el a oferit o ramură de măslin oponenţilor săi, spunând că va include oameni din partidele lor.

Lai a declarat că va coopera cu rivalii săi electorali, Hou Yu-ih, reprezentantul celui mai mare partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), şi fostul primar din Taipei, Ko Wen-je, de la Partidul Popular din Taiwan, pentru a rezolva problemele cu care se confruntă Insula.

În timpul scrutinului, sute de mii de tineri taiwanezi s-au adunat la mitingurile organizate de Ko, care a apărut ca o nouă forţă în peisajul politic taiwanez cu aproximativ un sfert din voturi, deşi a ieşit pe ultimul loc.

Rezultatele complete ale scrutinului parlamentar erau aşteptate în cursul serii, în condiţiile în care aproximativ 70% din cei aproximativ 19 milioane de alegători cu drept de vot de pe insulă au participat la sufragiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor