Legume care protejează creierul de îmbătrânire
Mulţi dintre noi dorim să fim mai eficienţi. Un studiu, publicat în revista Frontiers in Aging Neuroscience, susţine că, dacă avem o dietă bogată în luteină - un nutrient ce se găseşte în avocado, varză, spanac, pătrunjel, ouă - creierul ar putea fi protejat împotriva îmbătrânirii. În plus, luteina îi poate ajuta pe cei care se confruntă cu diverse afecţiuni.
Pentru a funcţiona, organismul uman are nevoie de anumiţi nutrienţi şi substanţe ce se găsesc în diverse alimente. Luteina este un carotenoid necesar corpului uman, având caracteristici antioxidante, iar vestea bună este aceea că se poate procura cu uşurinţă pentru că intră în compoziţia unui mare număr de legume.
După ce trecem de vârsta de 20 de ani, probabil că vom primi un semnal ce ne avertizează cum creierul nostru îmbătrâneşte mai repede, dar aspectul pozitiv este că există acest nutrient puternic care aduce beneficii enorme creierului.
Luteina are proprietăţi antiinflamatoare, astfel încât, atunci când se acumulează în ţesuturile creierului este posibil să contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale. Însă corpul nostru nu produce luteină în mod natural, aşa că o vom putea obţine doar din alimentele pe care le consumăm.
Un studiu pe această temă efectuat la Universitatea Illinois a constatat că persoanele în vârstă, ce aveau un nivel ridicat de luteină, au reuşit să prevină îmbătrânirea, având rezultate apropiate de cei mai tineri, care aveau nivelul de luteină mai scăzut.
„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei se confruntă cu un declin tipic, însă cercetările au arătat că acest proces poate începe mai devreme decât era aşteptat şi puteţi vedea diferenţa chiar de la 30 de ani”, a explicat autorul studiului, Anne Walk.
„În cazul în care luteina poate proteja împotriva declinului, ar trebui ca oamenii să fie încurajaţi să consume alimente bogate în luteină, la un moment dat în viaţa lor, atunci când acestea au un beneficiu maxim”.
Chiar dacă studiul nu poate garanta o relaţie între luteină şi beneficiile împotriva îmbătrânirii, este recomandabil să includeţi în dieta dv. acest tip de plante cu frunze verzi.
Luteina este un pigment, unul dintre cele 600 de caretenoide naturale cunoscute, care acţionează ca un antioxidant în interiorul corpului nostru având următoarele beneficii:
- încetineşte îmbătrânirea mentală. Un studiu efectuat a demonstrat că în cazul persoanelor care consumă multe legume (spanac, salată şi fasole verde), bogate în acest pigment, scade riscul apariţiei bolilor neurodegenerative;
- reduce riscul dezvoltării problemelor pulmonare, artrită (cu până la 70 %) şi cancer (ovarian şi mamar);
- protejează pielea, creierul şi plămânii;
- întăreşte macula, zona din retina responsabilă de vederea centrală, acţionând ca un filtru optic şi ca antioxidant ce neutralizează radicalii liberi. Este o vitamină cu rol important în menţinerea unei vederi sănătoase.
Cele mai bune surse naturale în care regăsim luteina, acest nutrient, vitamină sau pigment cum îl denumesc oamenii de ştiinţă, sunt:(mg/100gr ) fasole verde 2593, dovlecei 2125, păpădia 13610, napii 12825, spanac 11308, broccoli 1125, ou 353, morcov 256.