Gripa aviară loveşte o fermă de pui din Italia

Găini
Găini (MIKE CLARKE / AFP / Getty Images)

Italia este lovită de gripa aviară. Virusul gripei a fost detectat la o fermă de găini ouătoare din nordul Italiei. Ferma afectată, unde sunt crescuţi aproximativ 128.000 de pui, este amplasată în Ostellato (Ferrara). Conform analizelor efectuate de către Centrul Naţional de Referinţă din Padova, păsările au fost afectate de o tulpină extrem de virulentă a virusului de tip H7, a relatat joi presa italiană.

Marţi, conducerea fermei şi-a exprimat suspiciunea existenţei bolii. Ferma a fost izolată imediat, iar serviciile veterinare din regiune au luat toate măsurile care se impun. De joi, au început operaţiunile de sacrificare a puilor bolnavi.

Regiunea a emis un ordin de punere în aplicare a măsurilor de urgenţă prevăzute de legislaţia europeană şi naţională în domeniul sănătăţii publice, în vederea prevenirii răspândirii bolii, monitorizării fermelor şi pentru protecţia sănătăţii publice.


Zone de supraveghere şi de protecţie

Măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului presupun, printre altele, stabilirea zonelor de protecţie şi de supraveghere din zona afectată, un recensământ al tuturor companiilor şi a animalelor, precum şi efectuarea de probe serologice de către medicii veterinari, controale speciale în întreaga regiune şi interzicerea vânzării în târgurile şi pieţele publice a speciilor de păsări/animale susceptibile a fi purtătoare ale virusului respectiv.