Google o sărbătoreşte astăzi pe matematiciana Ada Lovelace

Logo-ul Google la biroul din New York, mai 2012. (Emmanuel Dunand / AFP / GettyImages)
Ioana Statescu
10.12.2012

Google marchează astăzi, printr-un logo tematic, 197 de ani de la naşterea matematicianei şi scriitoarei de origine engleză, Ada Lovelace, considerată a fi primul programator din lume. Cu acest prilej, cel mai popular motor de căutare a optat pentru un ”doodle” care o înfăţişează pe Ada Lovelace, aşezată pe un scaun şi scriind cu o pană pe un papirus, care formează cuvântul "Google".

Ada Lovelace s-a remarcat în domeniul ştiinţelor matematice şi ca scriitoare. Renumele i l-a adus colaborarea sa cu matematicianul englez Charles Babbage, cel care a proiectat primul calculator din lume, în 1837, cunoscut ca "Motorul Analitic". Ada Lovelace a fost cea care a scris primul algoritm pentru un computer, devenind astfel cunoscută ca primul programator din lume. Totodată, limbajul de programare Ada îi poartă numele.

Augusta Ada King, contesă de Lovelace (10 decembrie 1815 - 27 noiembrie 1852), născută cu numele Augusta Ada Byron şi cunoscută în mod comun ca Ada Lovelace, a fost singurul copil legitim al poetului Lord Byron, cu Anne Isabella Byron, informează cotidianul britanic The Guardian, preluat de Capital. Ada Lovelace nu şi-a cunoscut foarte bine faimosul tată, poetul Lord Byron, întrucât părinţii săi s-au despărţit imediat după naşterea sa, iar tatăl său a decedat când Ada avea opt ani.

Pasiunea lui Lovelace pentru ştiinţele matematice a fost cultivată încă din copilărie, fiind îndrumată chiar de mama sa, Annabella, la rândul său o matematiciană talentată. Însă aptitudinile sale au fost perfecţionate de Augustus De Morgan, primul său profesor în ştiinţe matematice de la Universitatea din Londra. Ada Lovelace i-a fost prezentată lui Charles Babbage, supranumit "părintele computerelor", de Mary Somerville, la rândul său o matematiciană celebră, care a fost şi mentor pentru Ada.

Colaborarea cu Charles Babbage a început atunci când Ada Lovelace a tradus un articol al matematicianului şi inginerului italian Luigi Federico, pentru "Motorul Analitic", la care lucra Babbage. Lovelace nu s-a limitat doar la traducerea articolului despre primul calculator din lume, notele sale fiind mult mai elaborate decât articolul pe care îl traducea. "Părintele computerelor" a numit-o pe Ada Lovelace "vrăjitoarea numerelor".

Matematiciana s-a căsătorit, în 1835, cu William King, un nobil englez, la rândul său om de ştiinţă. Ada Lovelace a murit la 36 de ani, pe 27 noiembrie 1852, din cauza unui cancer uterin.

Noul logo al Google ilustrează totodată, o evoluţie a istoriei computerelor, de la primul program pe care Ada Lovelace l-a creat pentru "Motorul Analitic", la laptopul şi tabletele din zilele noastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor