Telefoanele mobile şi tabletele, un pericol pentru sănătatea psihică

(Brendan Smialowski / Getty Images)

Tehnologia are efecte nocive asupra sănătăţii umane la nivel psihic. Potrivit cercetătorilor, telefoanele mobile şi tabletele pot duce la schimbări comportamentale nesănătoase, întrucât tind să acapareze atenţia utilizatorilor într-o măsură foarte mare. Astfel, secretul fericirii psihice umane pare a sta în timpul pe care fiecare dintre noi îl alocă acestor dispozitive.

Paul Dolan, profesor în cadrul Universităţii Economice din Londra, atrage atenţia că popularitatea gadget-urilor inteligente a dus la distragerea atenţiei oamenilor, astfel încât posesorilor de telefoane smart nu le mai rămâne timpul necesar pentru a interacţiona cu apropiaţii lor.

Totodată, profesorul avertizează că dacă oamenii nu conştientizează că timpul alocat smartphone-urilor şi tabletelor le face rău, aceştia ar putea dezvolta boli mintale. Aceste afecţiuni de ordin psihic sunt o nouă descoperire în acest domeniu, transmite site-ul money.ro, citând cotidianul britanic dailymail.co.uk.

Un astfel de exemplu îl constituie aşa-numita ”dependenţă de internet”, o maladie care poate afecta orice persoană ce petrece prea mult timp navigând pe internet. O altă afecţiune corelată cu efectul telefoanelor mobile poartă numele de "sindromul vibratului". Acest sindrom se manifestă prin impresia că, în mod constant, utilizatorul de telefon mobil primeşte un mesaj, însă atunci când îşi verifică smartphone-ul constată că de fapt s-a înşelat.

"În mod constant atenţia noastră este distrasă, iar acest lucru ne costă. Atunci când încercăm să facem mai multe lucruri avem nevoie de atenţie mare. Faptul că suntem împreună cu prietenii sau apropiaţii este o activitate mult mai sănătoasă decât verificarea constantă a telefonului pentru mesaje sau e-mail-uri", a declarat profesorul Paul Dolan, care este de părere că atenţia şi simplitatea sunt două dintre ”reţetele” care asigură o stare de bine alături de cei dragi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură