Acord secret între Google şi Pentagon, încălcat de cei de la Google

Pentagonul a hotărât să nu reînnoiască un acord secret făcut cu cei de la Google. Potrivit acestui acord secret, Google beneficia de preţuri foarte avantajoase de combustibil pentru avioane pe care îl cumpăra de la armată, în scopul efectuării unor cercetări pentru NASA. Problema a fost atunci când a apărut suspiciunea că şefii Google au utilizat această înţelegere în scop personal.
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.09.2013

Pentagonul a hotărât să nu reînnoiască un acord secret făcut cu cei de la Google. Potrivit acestui acord secret, Google beneficia de preţuri foarte avantajoase de combustibil pentru avioane pe care îl cumpăra de la armată, în scopul efectuării unor cercetări pentru NASA. Problema a fost atunci când a apărut suspiciunea că şefii Google au utilizat această înţelegere în scop personal.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru Wall Street Journal că acordul cu pricina s-a aflat în vigoare începând din 2007 şi până la sfârşitul lunii august, când NASA a decis să nu-l mai prelungească. Motivul se pare că ar fi fost utilizarea acestui combustibilul la preţ redus în total alte scopuri decât cele prevăzute în acordul dintre Google şi NASA. Reducerea de preţ trebuia aplicată doar pentru zborurile aprobate de autorităţi.

"Înregistrările de la Administraţia Aeronautică Federală sugerează că cele mai multe zboruri efectuate de flota de avioane a şefilor Google au fost în alte scopuri decât cele convenite cu NASA", scriu cei de la Wall Street Journal.

După mai multe discuţii între Pentagon şi NASA, posibilitatea ca fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, să fi încălcat clauzele acordului utilizând combustibilul pentru zboruri neaprobate de autorităţii, reiese dintr-o scrisoare transmisă de Pentagon senatorului Charles Grassley, care ulterior a şi publicat-o. Senatorul a informat că va cere un audit referitor la derularea acordului, dar un oficial de la NASA a declarat că deja verificările sunt în curs de desfăşurare.

Compania Google avea posibilitatea obţinerii unui combustibil la preţuri mici în scopul de a efectua zboruri de cercetare ştiinţifică şi de transport pentru NASA, între care utilizarea unui avion de antrenament pentru măsurători privind gazele cu efect de seră şi stratul de ozon.

NASA deţine un centru de cercetare la Aeroportul Federal Moffett, în Mountain View, California. Aeroportul este de obicei închis pentru zborurile civile, dar compania privată H211, cea care se ocupă de avioanele fondatorilor Google şi preşedintelui companiei, Eric Schmidt, a primit permisiunea să utilizeze aeroportul pentru suma de 1,3 milioane de dolari pe an.

"H211 a cumpărat singurul tip de combustibil disponibil la aeroportul Moffett", a precizat Kenneth Ambrose, unul din directori companiei.
H211 a cumpărat în total de la Moffett 2,3 milioane de galoane de combustibil (1 galon = 3,79 litri) începând din 2009, plătind un preţ mediu de 3,19 dolari pe galon, reiese din documente ale Pentagonului citate de Wall Street Journal.

Pentru a face o comparaţie, preţul mediu era situat în perioada respectivă la 4,35 dolari pe galon, a explicat Fred Fitts, directorul de la Corporate Aircraft Association, o organizaţie în cadrul căreia sunt reunite departamentele responsabile de avioanele a 1.600 de companii din SUA.

Potrivit rapoartelor, principalele avioane ale Google, respectiv un Boeing 767, un Boeing 757 şi patru Gulfstream V, au efectuat începând din 2007 un număr de 710 zboruri de pe aeroportul Moffett. Până în 2012, cei de la Google au efectuat 155 zboruri pentru NASA, dintre care 144 cu avionul de antrenament Alpha, care are un consum mai mic comparativ cu avioanele mari.

Se pare că trei dintre aeronavele Google au zburat în luna iulie de pe aeroportul Moffett spre Croaţia, chiar înainte de nunta cumnatului lui Larry Page, care a avut loc într-un oraş de pe coasta Mării Adriatice.

H211 a achiziţionat peste 24.000 de galoane de combustibil la Moffett exact înainte de plecarea în Croaţia, la preţul de 3,33 dolari pe galon, cu aproximativ 1,1 dolari mai puţin decât preţul pieţii din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor