Aveţi grijă cu telefoanele mobile

Organizaţiile de monitorizare a sănătăţii recomandă precauţie la folosirea celularelor (Tang Chhin / AFP / Getty Images)
Conan Milner
16.05.2013

Citind cu atenţie manualul telefonului dvs mobil, veţi găsi sugestii la care nu v-aţi aştepta - limitaţi expunerea copiilor, ţineţi-l departe de organele de reproducere, utilizaţi-l cu un set de căşti.

Rep. Andrea Boland (D-Maine) consideră că, luând în considerare dovezile existente, mesajul trebuie să fie făcut cunoscut publicului mult mai clar.

În ultimii patru ani, Boland a încercat scoaterea acestor avertismente din manualele de utilizare şi menţionarea lor pe ambalaj, astfel încât mai mulţi oameni să le citească. Comitetul de Sănătate şi Servicii Umane din Maine a organizat o audiere în aprilie pentru a lua în considerare ultima ei propunere.

În conformitate cu proiectul de lege al lui Boland, telefoanele mobile vândute în Maine vor purta un autocolant pe care va scrie:"Acest aparat emite câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă. Evitaţi contactul direct". O etichetă suplimentară de pe ambalaj încurajează consumatorii să citească liniile directoare de utilizare recomandate de producător.

Este o versiune mai slabă a propunerii originale a lui Boland, care avertiza consumatorii că telefonul lor "poate cauza cancer". Datorită presiunii din partea industriei wireless şi a rezervelor unor parlamentari mai sperioşi, cele mai recente etichete vor folosi doar cuvintele producătorului sau ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"[Mesajul că publicul] ar trebui să fie atent la aceste dispozitive, să le folosească în mod corespunzător, şi să înţeleagă că ele pot provoca o mulţime de boli diferite, ar trebui să fie prezent în faţa oricărui magazin care vinde astfel de dispozitive", a declarat Boland într-un interviu.

Când Boland a propus în 2009 pentru prima dată o astfel de etichetă, ideea a fost atacată şi ridiculizată. Ideea că o tehnologie populară – o parte fundamentală a culturii moderne – ar putea fi dăunătoare a fost ridicolă, iar Boland a fost etichetată drept o alarmistă.

"Oamenii s-au supărat şi enervat şi m-au făcut nebună şi proastă", a spus ea. "A fost şocant şi supărător pentru o mulţime de oameni, dar problema a ajuns la masa discuţiilor."

Odată ce Maine a început să vorbească, conversaţia s-a răspândit rapid în întreaga ţară. Cu toate acestea, progresul a fost lent. Legi privind o etichetă de avertizare au fost propuse în mai multe state şi la nivel federal de atunci.

San Francisco este singura zonă în care legea a fost aprobată, iar industria wireless a atacat rapid măsura la un tribunal federal.

În alte ţări, problema a fost luată mult mai în serios. Germania, India, Finlanda, Franţa şi Israel au emis toate avertismente, iar Belgia a interzis chiar vânzările şi marketingul de telefoane pentru copii.

Şeful celei mai mari companii de telecomunicaţii din Belgia a fost atât de convins că tumoarea sa pe creier a fost cauzată de propriul său produs încât a tăiat Wi-Fi-ul din biroul său, iar acum avertizează personal publicul să acorde o atenţie mai mare problemei.

Mai mulţi medici sugerează o legătură între creşterea incidenţei de cancer la creier şi tehnologia fără fir. Neurochirurgii includ adesea întrebări despre obiceiurile pacienţilor când vine vorba de telefoane mobile în chestionarele lor: Cât de des folosiţi telefonul tău? Pe care parte a capului?

Medicii senatorului Ted Kennedy şi ai avocatului Johnnie Cochran cred că utilizarea continuă a telefonului mobil a fost motivul pentru tumorile care le-au cauzat moartea, iar un tribunal italian a decis recent că tumoarea unui bărbat a fost cauzată de numărul mare de ore petrecute utilizând telefonul mobil, ca urmare a îndatoririlor sale de serviciu.

În ciuda acestor observaţii, medicii care au făcut publice aceste lucruri au trecut prin momente neplăcute. Când Boland recruta experţi pentru a depune mărturie pentru proiectul său de lege, ea a vorbit cu un medic proeminent de la cel mai mare spital din stat - Dr. Rajiv D. Desai, un neurochirurg de la Maine Medical Center.

Boland a spus că Desai a fost foarte entuziast la început şi dornic să depună mărturie. O săptămână mai târziu i s-a cerut să se retragă.

"El a spus că, datorită poziţiei deţinute în conducerea spitalului, opinia sa ar putea fi interpretată ca fiind opinia spitalului", a declarat Boland, iar spitalul nu a fost dispus să ia o poziţie oficială pe această temă.

"Cam asta s-a întâmplat cu jurământul lui Hipocrate", a declarat Boland.

Evaluarea riscului

La începutul anilor 1990, US Food and Drug Administration a concluzionat că telefoanele mobile erau sigure bazându-se pe unele studii legate de cuptoarele cu microunde efectuate cu zeci de ani înainte. De atunci, agenţia a refuzat să reevalueze riscurile, în ciuda schimbărilor tehnologice.

Organizaţiile de sănătate publică şi-au exprimat îngrijorarea, mai ales atunci când vine vorba de copii. Academia Americană de Medicinăa Mediului şi Academia Americană de Pediatrie au emis ambele avertismente potrivit cărora tinerii nu ar trebui să utilizeze dispozitive wireless.

În timp ce unele studii evaluează siguranţa telefoanelor mobile pe baza unor schimbări într-o replică plină cu lichid a unui adult, altele au arătat că organismele copiilor mai mici sunt mult mai sensibile la câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă (RF) pe care le emit dispozitivele fără fir.

Craniul mai subţire al unui copil permite ca radiaţiile să pătrundă mai adânc şi pot avea un efect mai profund asupra zonelor interne vulnerabile şi în plină dezvoltare ale creierului. Un grup de cercetare din Suedia a constatat că acei copiii care folosesc telefoanele mobile, sunt de cinci ori mai predispuşi să dezvolte cancer la creier de la câmpurile RF decât adulţii.

Nimeni nu a dovedit că dispozitivele wireless cauzează cancer, dar pentru că tumorile pot dura zeci de ani pentru a se dezvolta, experţii spun că nu a trecut suficient timp pentru a concluziona că acestea sunt sigure.

Dezbaterea continuă, dar oficialii de sănătate publică susţin că dovezile sunt suficient de convingătoare pentru a întreprinde acum unele măsuri de precauţie.

"Acest lucru are potenţialul de a deveni o situaţie asemănătoare cu cea legată de fumat şi cancerul pulmonar", a declarat Dr. David Carpenter, director al Institutului pentru Sănătate şi Mediu de la Universitatea din Albany, SUNY, Şcoala de Sănătate Publică.

Fără dovezi, este de înţeles că industria wireless se opune acuzaţiilor că produsul său ar putea cauza cancer, dar Dr. Carpenter a declarat că este foarte important să se poarte discuţii directe cu privire la dovezile descoperite până acum.

În 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat câmpurile electromagnetice RF "ca fiind posibil cancerigene pentru om, pe baza unui risc crescut de gliom, un tip malign de cancer la creier asociat cu folosirea telefoanelor mobile".

Studiile legate de alte cauze de cancer la creier prezintă adesea o perioadă lungă de timp între expunere şi dezvoltarea cancerului, de multe ori între 20 - 30 de ani, în conformitate cu Carpenter.

Telefoanele mobile sunt un obicei destul de recent, dar cercetătorii văd deja creşteri semnificative statistice ale ratelor de cancer pentru cei care au folosit telefonul mobil în mod constant pentru mai mult de 10 ani.

"Desigur că extrapolăm, dar din moment ce fiecare copil utilizează telefonul tot timpul, de multe ori timp de mai multe ore pe zi, în cel mai rău caz ne vom confrunta cu o epidemie de cancer la creier în viitorul apropiat, când aceşti copii vor creşte şi când efectele utilizării telefonului mobil în perioada adolescenţei se vor manifesta", a spus el.

Atracţia şi sprijinul guvernului

Sprijinul pentru proiectul de lege al lui Boland a crescut, dar parlamentarii şi procurorul general din Maine se tem că puternica industrie wireless îi va da în judecată dacă măsura va fi aprobată. Cele mai recente etichete au eliminat cuvinte precum "avertisment" sau "siguranţă", pentru a potoli preocupările legate de litigii şi a satisface cerinţele industriei.

Boland este încrezătoare că ultima ei propunere va trece de Senatul oarecum sceptic, dar ea este în mod clar dezamăgită de textul slab. Ea afirmă că alura culturală a tehnologiei wireless este atât de puternică încât publicul are nevoie de un mesaj îndrăzneţ pentru a renunţa la iluziile sale.

"Oamenii nu doresc ca acest lucru să fie adevărat. Ei iubesc aceste gadget-uri", a spus ea. "[Ei cred] că dacă lucrurile ar fi chiar atât de rele, atunci guvernul ne-ar anunţa. Ei bine, se pare că eu sunt guvernul şi încerc să fac aceste lucruri cunoscute."

După ce au ascultat mărturiile experţilor, mulţi legiuitorii au descoperit că ceea ce odată părea nebunesc s-ar putea, de fapt, să merite toată atenţia. Boland afirmă că nici colegii ei nu mai ţin telefonul mobil în buzunare, folosindu-l mai puţin şi împărtăşind informaţiile pe care le-au aflat cu familia şi prietenii.

Boland susţine că în timp ce colegii parlamentari sunt convinşi pe plan personal, ei nu sunt încă nesiguri pe plan politic.

"Sunt îngrijoraţi de ceea ce industria le va face", a declarat ea. "Toată lumea este înspăimântată de această industrie, dar situaţia e asemănătoare cu povestea regelui care nu avea haine. Dacă cineva ar menţiona că el nu are haine, atunci toată lumea s-ar putea relaxa."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor