Boom-ul publicităţii on-line, două cărţi din zece vor fi eBook (studiu)

Fujio Noguchi, managerul general al firmei Sony, prezinta noul eBook numit "Reader" in Tokyo, 29 septembrie 2011. Noul produs va fi oferit luna viitoare, iar un model 3G va fi lansat pe piata in noiembrie
Fujio Noguchi, managerul general al firmei Sony, prezinta noul eBook numit "Reader" in Tokyo, 29 septembrie 2011. Noul produs va fi oferit luna viitoare, iar un model 3G va fi lansat pe piata in noiembrie (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
07.06.2013

O fotografie făcută pentru 2017, prevede schimbări importante în obiceiurile utilizatorilor de internet: un scenariu care se schimbă rapid după cum relevă studiul Global entertainment and media outlook al PricewaterhouseCoopers (Pwc). Se ridică vălul privind realizarea echilibrului în următorii ani. Iată câteva indicii care rezultă din raport.

Expansiunea digitală
În anul următor, lumea utilizatorilor de internet mobil va cheltui mai mult pentru accesul online decât cei care se conectează de la o bandă largă fixă. Este un pas simbolic în utilizarea internetului, care extinde limitele datorită smartphone-urilor, tabletelor, laptop-urilor si gadget-urilor.
Potrivit Pwc expansiunea marjelor este foarte mare: de exemplu, are o conexiune de bandă largă 40% din familiile din lume. De asemenea, în 2017, accesul la Internet de la reţeaua de telefonie mobilă şi fixă ​​va realiza o cifră de afaceri de 665 miliarde de dolari, cu o rată de creştere anuală de 11% în cinci ani.

De asemenea, tot în 2017, publicitatea digitală se urcă pe podium imediat în spatele televizorului şi obţine o cotă de 29% din piaţa mondială pentru listări comerciale. Pe internet domină cifra de afaceri de căutare on-line (search), în cele mai multe naţiuni ale lumii. Publicitatea video în ultimii cinci ani a avut o rată de creştere anuală de 26%.

Evoluţiile divertismentului
Pentru Pwc un alt punct de cotitură apare în 2016: vânzările de muzică digitală au depăşit vânzările fizice. Piaţa globală este în valoare de 53,8 miliarde de dolari în 2017. Liderul este, în principal regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa).
Au înregistrat un salt înainte platformele on-line de streaming pentru descărcări de filme digitale: rata de creştere anuală este de 27% în cinci ani.
Până în 2017 vor creşte vânzările de console, datorită atenţiei dată evenimentelor, cum ar fi debutul de PlayStation şi Xbox. Piaţa globală de jocuri video ajunge la 86,9 miliarde de dolari, cu Japonia care apasă pe pedala de acceleraţie.

Publicarea cărţilor se îndreaptă spre digital

Fotografia făcută pentru 2017 arată că ebook ajunge la 22% din cărţile vândute.
În acelaşi an, cifra de afaceri a ziarelor generată de publicitate şi achiziţii este la nivelul lui 2012: exemplarele distribuite la nivel mondial sunt în creştere la 594 milioane pe zi în 2017, datorită creşterii publicului în ţările emergente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor