Utilizatorii iphone şi Android ai Google Maps vor începe să vadă rapoarte de trafic live

Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)

Când Google a cumpărat Waze, nu a tranzacţionat doar cumpărarea unui companii de startup, ci şi cumpărarea unei comunităţi foarte hotărâte de utilizatori care doresc să furnizeze informaţii de trafic în timp real. Evident, comunitatea este cheia eforturilor Google pentru a putea opri aplicaţiile de cartografiere rivale gen Apple Maps.

Google a anunţat marţi că utilizatorii iphone şi Android ai Google Maps vor începe acum să vadă rapoarte de trafic live postate de către utilizatorii Waze. Asta înseamnă că, atunci când utilizatorii Waze indică construcţii, trafic intens sau un accident de maşină pe drum, raportul se va afişa atât pe Waze cât şi Apps Google Maps.

"Nimănui nu-i place să rămână blocat în ambuteiaje. De aceea, echipele Waze şi Google Maps lucrează împreună pentru a obţine beneficii maxime din tehnologia Google şi din pasiunea comunităţii reunite în jurul Waze, pentru a încerca să amelioreze circulaţia rutieră în fiecare zi", a scris pe blogul său Brian McClendon, un responsabil al Google.

Utilizatorii aplicaţiei de cartografiere Google Maps pe mobil ”vor beneficia, de acum încolo, de informaţii privind incidente petrecute în timp real, identificate de utilizatorii Waze", a adăugat McClendon.

Waze este o aplicaţie mobilă realizată în 2008 în Israel, care combină cartografierea cu un aspect util comunităţii - sfătuieşte utilizatori referitor la trasele rutiere optime ţinând cont de informaţii privind accidente, lucrări sau ambuteiaje în trafic.

Google anunţase în iunie curent că va achiziţiona aplicaţia, dar nu a fost dezvăluită valoarea tranzacţiei. Presa din Israel vorbea la acel moment de o sumă de aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Google Maps cu aplicaţia Waze integrată va fi disponibil în sistemele de operare Android şi ios din Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, ELveţia, Argentina, Mexic, Panama, Brazilia, Chile, Peru, Columbia şi Ecuador.