Ginseng-ul oferă protecţie împotriva infecţiilor virale
alte articole
În China antică, ginseng-ul era privit la un moment dat cu un respect atât de mare încât valora mai mult decât greutatea sa în aur. Cercetările moderne au descoperit că această plantă poate ajuta în lupta împotriva cancerului, poate reduce inflamaţiile şi poate echilibra zahărul din sânge.
Un studiu recent al Universităţii de Stat din Georgia, SUA, a descoperit că ginseng-ul îmbunătăţeşte de asemenea imunitatea, în special împotriva gripei şi a unui virus care este cea mai întâlnită cauză a bronşiolitei şi pneumoniei la copii, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Virusul, numit virusul sincitia respirator (VSR), cauzează de asemenea, deseori, şi bolile respiratorii întâlnite la adulţii mai în vârstă.
Studiul, anunţat într-o ediţie recentă a Jurnalului pentru Nutriţie şi programat pentru publicare în Jurnalul Internaţional pentru Medicină Moleculară, a descoperit că şoriceii care au primit ginseng înainte de a fi expuşi la viruşii gripali sau VSR au fost mai capabili să evite boala.
Cercetătorii au descoperit că ginseng-ul a stimulat producţia de proteine antivirale, importante pentru răspunsul imunitar al organismului, şi a redus semnificativ nivelul virusului şi numărul de celule inflamatorii din pereţii bronhiali ai şoriceilor.
Atunci când vaccinurile nu fac faţă
Cercetările anterioare realizate de autorul studiului, dr. Sang-Moo Kang, au prezentat rezultate similare, ginseng-ul fiind capabil să ofere protecţie împotriva gripei porcine – virusurile H1N2 şi H3N3 – care a fost responsabilă pentru pandemia din Asia din 2009.
Cercetarea dr. Kang este concentrată în principal pe dezvoltarea de vaccinuri împotriva bolilor virale. Totuşi, datorită provocărilor cu actualele vaccinuri pentru gripă şi datorită faptului că nu există vaccinuri disponibile împotriva unor pandemii generate de gripa aviară sau VSR, Kang a făcut echipă cu cercetătorii din Coreea de Sud pentru a vedea dacă ginseng-ul ar putea oferi o oarecare apărare virală acolo unde vaccinurile eşuează.
„Când are loc o pandemie sau pentru oamenii care nu se vaccinează, consumul de ginseng ar putea fi un avantaj”, a explicat Kang. „Şi pentru oamenii care se vaccinează, de asemenea, consumul de ginseng ar fi un avantaj deoarece ar contribui la îmbunătăţirea sistemului imunitar.”
Calitatea ginseng-ului variază foarte mult şi câteva plante cu proprietăţi similare intră de asemenea în categoria ginseng-ului. Studiul lui Kang a folosit un extract foarte puternic din ginseng-ul roşu coreean. Ginseng-ul roşu şi-a primit acest nume după culoarea roşiatică-maronie a rădăcinilor sale.
În fitoterapia modernă, toate formele de ginseng (american, siberian, coreean) sunt clasificate ca adaptogeni – plante medicinale care protejează împotriva stresului, reduc nivelurile de cortizol şi refac echilibrul. Deşi unele rădăcini ating preţuri de până la 1.000 USD pentru 30 grame, o tinctură decentă de ginseng va costa între 12 şi 20 USD pentru aceeaşi cantitate.
Aplicaţii tradiţionale
Numele chinezesc folosit pentru ginseng, „ren shen”, se traduce ca „planta om” deoarece rădăcina sa deseori se aseamănă cu o figură umană. Planta a fost de asemenea numită „rădăcina pentru viaţă lungă” şi „promisiunea nemuririi”. Numele său botanic, Panax, provine din cuvântul grec „panacea.”
Din vremuri antice, medicina chineză a văzut ginseng-ul că principalul întăritor yang (puternic, energizant), ceea ce înseamnă că generează căldură şi putere la cei înfriguraţi şi fragili. Planta este privită în general ca fiind sigură pentru consum, dar persoanele cu exces de energie yang sunt descurajate să folosească prea mult ginseng, deoarece ar putea apărea efecte secundare precum dureri de cap şi constipaţie.
Este improbabil ca un botanist chinez să prescrie întăritoare yang în timpul unei infecţii active deoarece întăritorul ar putea de asemenea creşte energia disponibilă pentru virus. Aşadar, când vine vorba de protecţia împotriva unui virus, consideraţi ginseng-ul ca o măsură preventivă în loc de un tratament în sine pentru simptomele gripei.
Dr. Kang recomandă, în mod similar, pentru a se obţine cele mai bune rezultate, ca oamenii să folosească ginseng în mod regulat înainte să ajungă să se îmbolnăvească.