Peste 800 de specii de plante medicinale în România

Astăzi se utilizează peste 800 de specii de plante în scopuri medicale în România. Unele remedii au fost descoperite de ţărani, altele le-am moştenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-am preluat de la vecini, îndeosebi de la slavi.
Flori de câmp (Epoch Times România)
Oana Orighel
06.02.2014

Astăzi se utilizează peste 800 de specii de plante în scopuri medicale în România. Unele remedii au fost descoperite de ţărani, altele le-am moştenit de la geto-daci, romani, greci, ori le-am preluat de la vecini, îndeosebi de la slavi.

Multe leacuri au fost identificate graţie aşa-numitei "signatura rerum", adică a informaţiei conţinută de fiecare lucru sau fiinţă, informaţie pe care doar unii oameni pot s-o decodifice.

Există de asemenea şi principiul "similia similibus curantur", altfel spus, afecţiunile se tratează cu ceva asemănător lor sau agentului care le-a provocat. De exemplu, contra gălbinării sunt folosite, mai ales, plante cu flori galbene, contra hemoragiilor specii cu flori sau fructe roşii, contra bolilor de inimă specii cu frunze sau fructe cordiforme, contra umflăturilor plante cu fructe veziculoase ori tulpini cu noduri proeminente etc. Din lista de plante utilizate, în medicina populară românească cel puţin o treime sunt folosite pe baza celor două principii precizate mai sus.

În consecinţă, mii de oameni în vârstă de la ţară au povestit cu mândrie că la cei 70, 80 sau 90 de ani ai lor n-au fost şi nu vor merge cât vor trăi la medic. Există o altă categorie, în care se înscriu aproximativ 30% dintre români, care se tratează curent atât după recomandările medicilor cât şi cu "leacuri băbeşti" pe care le-au aflat, prin viu grai, de la rude, cel mai adesea bunici şi părinţi, din reviste sau de la persoane "specializate". Apogeul fitoterapiei populare româneşti a fost atins în urmă cu un secol, când se apela la aproximativ 700 de specii de plante. Astăzi numărul acestora a scăzut la jumătate.

Între primele ţări din Europa ca număr de specii de plante şi animale.

România se înscrie în primele 6 ţări europene în ceea ce priveşte numărul de specii de plante şi animale. Sunt aproximativ 3.600 de plante superioare - ferigi şi plante cu flori - care cresc în sălbăticie, fără să socotim cele peste 800 de specii hibride. Din cele 3.600 de specii, aproape o treime nu cresc în vestul Europei.

Mai mult, faptul că România este situată pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distanţei dintre Poli şi Ecuator are o consecinţă foarte importantă: principiile active din plante - atât cele binefăcătoare cât şi cele dăunătoare organismului - se află, în general, în concentraţii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, şi, desigur, şi toxicitatea lor. De exemplu, cucuta este în Grecia o plantă cu toxicitate mortală iar în Norvegia este o specie furajeră şi chiar consumată de localnici ca salată.

O mare calitate apreciată la speciile medicinale din România, mai ales de către străini, este aceea că nu sunt afectate de fenomenul poluării chimice. Printre cele mai populare specii de plante medicinale de la noi sunt rostopasca, urzica, gălbenelele, păpădia şi salvia.

(sursa : www.gazetadeagricultura.info)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor