Povestea din spatele omului care a trăit 256 de ani

Li Ching-Yun, omul care a trăit 256 de ani
Li Ching-Yun, omul care a trăit 256 de ani (wikipedia.com)

Potrivit unor articole publicate în anii 1930 de Time Magazine şi New York Times, chinezul Li Ching-Yun a trăit 256 de ani, a îngropat 23 de neveste şi a crescut 180 de descendenţi.

Chiar a trăit atât de mult? Yuen a fost un instructor de arte marţiale şi cunoscător de plante medicinale.

Atunci când a fost întrebat despre secretul longevităţii lui, Li a răspuns: „Păstraţi o inimă liniştită, staţi aşezaţi ca o broască ţestoasă, mergeţi rapid ca un porumbel şi dormiţi ca un câine”.

Li a explicat că secretele unei longevităţii incredibile sunt calmul interior şi pacea minţii. Dieta lui s-a bazat în mare parte pe orez şi vin. Conform New York Times, Li credea că orice persoană ar putea trăi cel puţin un secol în condiţiile în care obţine pacea interioară.

Într-o zi, în timp ce îi învăţa pe studenţii săi arte marţiale, le-a spus acestora ca şi-a încheiat misiunea în viaţă şi este timpul să meargă acasă. Li a murit la 6 mai 1933.

Cum era de aşteptat, nu se cunosc prea multe despre viaţa timpurie a lui Li Ching-Yun. Ştim că el a fost născut în provincia Sichuan din China, unde a şi murit. Ştim de asemenea că până la a zecea sa aniversare, Ching-Yun era alfabetizat şi a călătorit în Kansu, Shansi, Tibet, Annam, Siam şi Manciuria colectând plante. După aceea, lucrurile devin un pic neclare...

Se pare că, timp de peste o sută de ani, Li a continuat să-şi vândă propriile ierburi şi ulterior a vândut ierburi colectate de alţii.

Poate vă gândiţi că la 256 de ani corpul său se prezenta scorojit, decrepit şi cu o piele zbârcită care arată înfiorător. Nimic mai fals. Mulţi au fost uimiţi de tinereţea pe care o afişa în ciuda vârstei.

Li susţinea că s-a născut în 1736 şi a trăit 197 ani. Cu toate acestea, în 1930, Wu Chung–chien, decanul Universităţii Minkuo, a găsit înregistrări care dovedesc că Li s-a născut în 1677. Înregistrările arătau că Guvernul imperial chinez l-a felicitat când a împlinit 150 şi 200 de ani. Să fi uitat el de propria lui zi de naştere? Era vorba despre aceeaşi Li Ching-Yun?

Se poate remarca aspectul tineresc al lui Li dintr-un articol publicat în 1928 de New York Times, în care arăta ca un bărbat de circa 60 ani. Are oare corpul uman abilitea aceasta inerentă?