Ginkgo, arborele cu frunze de aur (galerie foto)

Mioara Stoica
03.12.2015

În fiecare toamnă, planta milenară Ginkgo biloba din gradina unui templu budist, lasă sub ea un covor de frunze galbene strălucitoare. O adevărată sărbătoare pentru ochi, motiv pentru care sute de spectatori sunt atraşi aici în fiecare an.

Toamna a adus, ca de obicei, lângă templul budist Gu Guanyin, în regiunea Munţilor Zhongnan - mai precis, în oraşul Luohandong, din districtul Xi'an (provincia Shaanxi), în China - un spectacol minunat. În fiecare an, odată cu sosirea frigului, un copac antic de Ginkgo biloba îşi schimbă "îmbrăcămintea" şi îşi colorează frunzele într-o nuanţă galbenă ca şofranul.

Efectul este acela al unei ploi de aur care se revarsă peste pajiştile verzi din jur. Un fenomen sezonier care are loc în fiecare an în această perioadă a anului şi care atrage sute de turişti ce vin aici pentru a-şi bucura privirea cu aceste culori.

Se povesteşte că pomul a fost plantat în urmă cu 1.400 de ani de către împăratul Li Shimin, unul dintre cei mai importanţi suverani chinezi, fondatorul dinastiei Tang (618-907 d.H.). Poate copacul este atât de popular în toată China pentru presupusele sale origini nobile, dar nu se poate nega frumuseţea sa, culoarea frunzelor având un farmec irezistibil.

Ginkgo este adesea considerat o "fosilă vie", deoarece se crede că a rămas practic neschimbat în ultimii 250 de milioane de ani, supravieţuind neatins la marile schimbări climatice.

Copacii Ginkgo biloba, originari din China, sunt renumiţi pentru culoarea galben strălucitor în care se transformă frunzele lor toamna. Chiar şi forma frunzelor este deosebită: sunt asemănătoare cu mici evantaie, amintind forma frunzelor de ferigă, sau părul zeiţei Venere; iată de ce Ginkgo este numit, de obicei, "copacul delicat ca părul unei zeiţe". Trunchiul masiv de Ginkgo biloba poate ajunge până la 30-40 de metri înălţime şi 9 metri lăţime.

În China şi Japonia, planta este utilizată atât în bucătărie cât şi pentru proprietăţile sale medicinale, cu multe efecte benefice, în special pentru circulaţia sângelui.

Datorită culorilor sale vii Ginkgo biloba este folosit adesea ca plantă decorativă, în special în oraşe. Printre altele, s-a dovedit rezistenţa deosebită a acestuia la poluare şi la atacul ciupercilor şi insectelor, fiind un eficient "mănâncă - smog". În Japonia, arborele Ginkgo biloba este simbolul oraşului Tokyo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor