Locuri de vizitat toamna, în România

Pădurea Letea
Pădurea Letea (Facebook)

Unele oraşe sau unele regiuni devin mai frumoase odată cu venirea toamnei. O vacanţă cu plimbări lungi prin inima acestor regate ale naturii, cu frunziş aflat pe cale să se transforme într-o adevărată simfonie de culori, nu trebuie ratată.

Locuri de vizitat toamna, în România. Delta şi Pădurea Letea

Delta Dunării găzduieşte una dintre cele mai vechi şi mai frumoase păduri din România. Pădurea Letea, un peisaj de poveste ca în legendele cu zâne, are aproximativ 700 de ani şi este situată la 23 de kilometri nord-vest de oraşul Sulina. Toamna pădurea arată incredibil. Poate şi pentru că este bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip, Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne.

Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră, pădurea dobândind acest statut încă din anul 1938. Are o suprafaţă de peste 3.000 de hectare, cu 500 de specii de plante şi peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, adică peste 70% din speciile de animale din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD). Grindul Letea este considerat de specialişti drept unul din cele mai interesante medii naturale din România. De la primii paşi, caii sălbatici ridică atenţi capetele, stau frumos la poză, apoi se pierd printre stejarii seculari.

Dar frumuseţea Deltei nu păleşte odată cu trecerea verii, iar oamenii locului spun că toamna este cel mai nimerit anotimp pentru a vizita acest paradis natural.

Locuri de vizitat toamna, în România. Pădurea Caraorman

Stejarii de peste 30 de metri înălţime sunt adevărate monumente ale naturii în Pădurea Caraorman, unii dintre aceşti arbori având peste 400 de ani. Cele 2.300 de hectare sunt situate, de asemenea, în Delta Dunării, în apropiere de braţul Sfântul Gheorghe.

Locuri de vizitat toamna, în România. Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezintă o zonă extraordinar de frumoasă. Stâncile masive, faima Lacului Roşu, micile cascade ale pârăului Bicaz, păşunile alpine din spatele pereţilor de piatră, cătune ascunse în văi pitoreşti, drumuri de ţară şerpuind printre fânării, sunt motive destul de puternice pentru a vizita regiunea toamna aceasta.

Locuri de vizitat toamna, în România. Pădurea Mociar

Aflată în Transilvania, în apropierea satului Nadăşa, pe drumul către staţiunea Sovata, pădurea Mociar se întinde pe o suprafaţă de 570 hectare şi are sute de arbori seculari, cu vârste între 650 şi 720 de ani, fiind cea mai bătrână pădure din România.

Locuri de vizitat toamna, în România. Zona Vadu Crişului

Regiunea Vadu Crişului – Şuncuiuş, în judeţul Bihor, se poate dovedi o alegere bună şi pe vreme rea deoarece în peşterile din zonă nu veţi avea parte de temperaturi joase (aici fiind temperatura constantă) iar de ploi cu siguranţă nici nu poate fi vorba. Aici puteţi vizita peştera Vadu Crişului, Peştera Ungurului Mare şi dacă aveţi autorizaţie specială sau faceţi parte dintr-un grup organizat atunci şi Peştera Vântului – cea mai mare din ţară.

Locuri de vizitat toamna, în România. Cetatea de la Deva

Ce alt lucru mai bun puteţi face într-o frumoasă zi de toamnă decât să vizitaţi o cetate renumită? Vă invităm atunci la Deva, unde pe un deal ce domină întreg oraşul se află o cetate atestată documentar în secolul al XIII-lea. Puteţi ajunge la cetatea Deva cu telecabina, şi într-o zi însorită puteţi vedea oraşul în toată splendoarea sa. Pentru un peisaj specific de toamnă, coborâţi până în Parcul Cetăţii, şi nu rataţi o vizită prin castelul Magna Curia, cu influenţe renascentiste şi baroce.

Bineînţeles că puteţi adăuga pe lista dumneavoastră de vacanţă tomnatică mai multe astfel de cetăţi sau situri arheologice.

Locuri de vizitat toamna, în România. Băile Felix

Apa termală de aici cu temperaturi variabile de la aproximativ 30 de grade până la 50-60 de grade vă permite să continuaţi să faceţi baie chiar şi iarna nu numai toamna.

Băile Felix se află lângă Oradea, în judeţul Bihor.

Locuri de vizitat toamna, în România. Băile Tuşnad

Pe lângă singurul lac de crater vulcanic din Europa – lacul Sfânta Ana, Băile Tuşnad va aşteaptă cu baze de tratament ideale pentru diferite afecţiuni cardiovasculare şi afecţiuni ale sistemului nervos central. Pentru cei care vor să se plimbe pe marginea lacului sau să se caţere pe Stânca Şoimilor, toamna are multe surprize colorate.

Locuri de vizitat toamna, în România. Poiana Zânelor

Poiana Zânelor – în judeţul Bistriţa-Năsăud, undeva în mijlocul unor codrii, se află acest loc minunat, unde poveştile cu zâne sunt la ordinea zilei. Pe lângă multiplele posibilităţi de relaxare de aici puteţi beneficia şi de aerul curat şi de gazdele primitoare de la acest complex turistic.

Locuri de vizitat toamna, în România. Sibiu

Sibiul este capitala culturală europeană şi este o locaţie de vizitat şi în timpul toamnei. Cu siguranţă culorile specifice toamnei vor înfrumuseţa vizita la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, sau plimbările în centrul istoric al oraşului cu numeroasele clădiri monumentale, cu terasele şi piaţetele caracteristice oraşelor săseşti.

Locuri de vizitat toamna, în România. Sighişoara

În judeţul Mureş se află singura cetate medievală locuită din Europa. Cu străzile sale înguste, cu casele şi bisericile sale vechi, Sighişoara atrage anual mii de turişti. Şi încă nici nu am amintit Turnul cu Ceas, Casa Vlad Dracul sau Biserica din Deal. Dacă în vară nu aţi avut timp să veniţi la festivalul medieval ce se ţine aici în fiecare an în luna iulie, puteţi profita de clipele libere din această toamnă pentru a face o vizită în Sighişoara.