"Mafie, Păduri Crimă şi Pedeapsă" - Poliţiştii care s-au distrat pe seama unui activist agresat, achitaţi de instanţă (Video)

Agenţii de poliţie care au refuzat să cheme ambulanţa pentru un activist de mediu agresat de gardienii firmei Schweighofer în timp ce filma intrarea pe poarta fabricii a unui camion cu lemn tăiat dintr-un parc naţional au scăpat de acuzaţia de abuz în serviciu, dosarul fiind clasat.
Loredana Diacu
02.07.2015

alte articole

. (Matt Cardy / Getty Images)
Loredana Diacu
02.07.2015

Agenţii de poliţie care au refuzat să cheme ambulanţa pentru un activist de mediu agresat de gardienii firmei Schweighofer în timp ce filma intrarea pe poarta fabricii a unui camion cu lemn tăiat dintr-un parc naţional au scăpat de acuzaţia de abuz în serviciu, dosarul fiind clasat.

Ignorând solicitarea activistului, care după ce a primit spray cu piper în ochi s-a plâns că se simte rău, a cerut să facă plângere şi să i se cheme o ambulanţă, cei doi politisiţi care au asistat la agresarea acestuia au refuzat nu doar să-i cheme o ambulanţă, ci şi să îi ofere apă pentru a se spăla pe ochi. Cât despre plângere, l-au direcţionat pe acesta spre secţia de poliţie.

Mai mult, după ce a fost împroşcat cu spray în ochi şi a cerut ajutorul poliţiei, Păun a fost avertizat să nu mai intre în parcare că e proprietate privată şi "e nasol pe proprietate privată". Din filmările făcute publice de Agent Green reiese însă că Gabriel Păun a fost agresat pe domeniul public, pe strada Industriilor din Sebeş, la circa 20 de metri de poarta fabricii Schweighofer.

“M-au agresat şi mi-au dat cu spray lacrimogen în ochi, nas şi gură. Am avut o reacţie alergică puternică de la unul dintre ingredientele sprayului şi puteam muri. Am cerut poliţiştilor aflaţi la faţa locului să cheme o ambulanţă şi am insistat să fac o plângere. M-au tratat ca pe râie şi mi-au zis să merg la secţie să fac plângere. Mi-am chemat singur ambulanţa şi am fost dus la spital pentru îngriijiri”, a declarat ulterior Gabriel Păun, activistul agresat, citat de romaniacurata.ro

Concluzia instanţei a fost însă una şocantă: "În cauză nu se conturează existenţa unor indicii care să conducă în mod rezonabil la o suspiciune privind comiterea infracţiunii de abuz în serviciu”, se precizează în ordonanţa de clasare, citată de România Liberă.

Şi mai şocant este că martori în acest proces au fost chiar gardienii care l-au bruscat, bătut şi atacat cu spray lacrimogen pe Gabriel Păun de la Agent Green. Împotriva unuia dintre ei – Alexandru Szucs - pe rolul Judecătoriei Sebeş există un dosar penal pentru vătămare corporală, după cum a confirmat pentru România liberă agentul de poliţie Constantin Tărâţă, de la Poliţia Sebeş.

Cum s-a ajuns la agresarea lui Gabriel Păun

Înainte de a fi agresat de paznicii fabricii Schweighofer, Gabriel Păun semnalase la 112 unui camion, care, susţine acesta, transporta lemn tăiat ilegal din Parcul Naţional Retezat.

Din filmarea făcută publică de Agent Green, reiese că operatoarea 112 i-a confirmat suspiciunea, comunicându-i că acel camion figurează ca ilegal. Filmările mai arată cum Poliţia din Haţeg care oprise acelaşi camion a dat drumul transportului, deşi acesta fusese confirmat în repetate rânduri ca fiind ilegal.

Nici Poliţia Haţeg şi nici cea din Sebeş nu au completat rubrica numărul 9 din avizul de însoţire a mărfii, deşi erau obligaţi prin lege să o facă. De asemenea, filmarea prezintă documentele prin care Garda de Mediu şi ITRSV au amendat compania care a tăiat în Retezat (Susai Servcom SRL) pentru nereguli la exploatare în autorizaţia de mediu şi pentru că avea probleme cu avizele de transport.

Urmare a investigaţiei tăierilor ilegale ale Agent Green din Parcul Naţional Retezat, rezultat al monitorizărilor din perioada februarie – noiembrie 2014, compania austriacă Schweighofer Holzindustrie s-a angajat să îşi îmbunătăţească sistemul de trasabilitate prin care să refuze arbori din Retezat şi din toate celelalte parcuri naţionale, arată romaniacurata.ro.

În momentul în care camionul confirmat că ilegal de 112 intra pe poarta fabricii, iar Păun filma acest fapt, paznicii au intervenit cu agresivitate, sub ochii impasibil al poliţiei, agresându-l pe activist.

Începutul ilegalităţilor din Retezat

Potrivit România Liberă, tăierile în Parcul Naţional Retezat, zonă care, în mod normal (şi legal) ar trebui protejată de drujba tăietorilor de lemne, au pornit de la un raport de mediu al Ocolului Silvic Retezat, Direcţia Silvică Hunedoara, prin se cerea o derogare de la prevederile amenajamentului Unitatea Peisagistică III Râu Şes, care nu permiteau tăierea arborilor.

„Obiectivul documentaţiei de derogare este eliminarea factorului destabilizator, pentru a se preveni pe cât posibil extinderea în continuare a uscărilor anormale, prin extragerea arborilor afectaţi de ipidae (n.r. gândaci de scoarţă). (...) S-au analizat arboretele afectate de fenomene de uscare, cauzate de înmulţirea speciilor de insecte dăunătoare din genul ips, constatând că suprafaţa afectată de fenomene de uscare este de 111 hectare”, motiva documentul, emis în 2013.

În baza acestui raport, ministrul Pădurilor şi Apelor, Lucia Ana Varga, a dat undă verde derogării, printr-un ordin de ministru din 24 februarie 2004, în penultima zi a mandatului său. În consecinţă, Romsilva, prin Direcţia Silvică Hunedoara - Ocolul Silvic Retezat, a scos la licitaţie 10.000 cubi de masă lemnoasă. Trei agenţi economici au îndeplinit criteriile Romsilva, cel mai câştigat fiind Susai Servcom SRL, care a contractat mai bine de jumătate din lemn – 6.565 metri cubi.

Derogarea a fost "interpretată" româneşte, iar pădurea a ajuns însă să fie "curăţată” şi de arbori verzi şi de copaci sănătoşi. O investigaţie a ONG-ului Agent Green arată cum arborii sunt tăiaţi în zona protejată a Parcului Naţional Retezat, iar din pădure sunt extrase şi exemplare verzi, nu doar copaci.

“Tăiaţi de compania Susai Servcom SRL, au intrat pe poarta fabricii Schweighofer de la Sebeş. Au început cu uscăturile şi au continuat doar cu copaci sănătoşi şi frumoşi. În timpul investigaţiilor, anumite camioane ale companiei Susai au fost declarate ilegale de noul sistem “radarul pădurilor” în urma apelurilor la 112,” spunea atunci Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

În perioada februarie-noiembrie 2014 Agent Green a investigat tăierile din Parcul Naţional Retezat, reclamând nereguli cu privire la transporturi ilegale de lemn a cărui destinaţie era fabrica Schweighofer, din Sebeş. Ca urmare a investigaţiei, firma Susai Servcom SRL a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcaţi şi 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme.

Amenzi similare au fost date şi firmei Morozinia Watico SRL, ai cărei reprezentanţi au fost şi ei surprinşi tăind copaci pe care nu aveau dreptul să-i doboare. Susai Servcom a fost amendată şi de Garda de Mediu, pentru că a transportat material lemnos prin albia minoră a râului Şes. În plus, compania austriacă Schweighofer, procesatorul la care ajungea lemnul respectiv, s-a angajat să îşi îmbunătăţească sistemul prin care urmăreşte provenienţa lemnului şi să refuze arbori din parcuri naţionale.

Reamintim că firma Schweighofer Holzindustrie România a fost expusă recent de o investigaţie a organizaţiei Environmental Investigation Agency (EIA) că recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor