Gheorghe Muscalu, nuntaş printre moguli şi corupţi
alte articole
Spune-mi printre cine te "învârteşti" ca să-ţi spun cine eşti, este un "dicton" din ce în ce mai actual căci, adesea, departe de reflectoarele presei, oamenii puterii care se pretind săraci şi cinstiţi, sau măcar cinstiţi, se "anturează" cu potenţiali infractori. Mediul în care se învârtesc oficialii ţării în timpul liber, după ce obligaţiile profesionale au luat sfârşit, spune multe despre afinităţile şi interesele care i-ar putea motiva. Printre cei care în timpul liber ciocnesc paharul cu potenţiali infractori se numără, conform Evz. ro şi procurorul Gheorghe Muscalu, ales luni în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Muscalu a deţinut de-a lungul anilor funcţii importante în instituţiile anti-corupţie din stat. Astfel, din iunie 2006, procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a infracţiunilor de terorism şi a celor contra siguranţei statului din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Anterior, în perioada 2004 - 2005, a ocupat funcţia de procuror şef al DIICOT, în perioada 2002-2004 a fost procuror şef al Secţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din aceeaşi Direcţie, iar în perioada 1997 - 2001 a ocupat şi funcţia de procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, în perioada 1997- 2001.
Te-ai aştepta de la un personaj ca Muscalu să se fi ferit de medii care ar putea aduce atingere credibilităţii instituţiilor pentru care a lucrat. În realitate, lucrurile nu stau însă chiar aşa.
Evenimentul zilei publică informaţi îşi fotografii despre participarea procurorului Muscalu, în 2006, an în care a fost promovat profesional, la costisitoarea nuntă a fiicei lui Liviu Luca, prim-vicepreşedinte CNSLR cu fiul fostului colonel SRI, Gheorghe Dumitrache. EVZ a fost la momentul respectiv singura publicaţie care a relatat atunci cine erau invitaţii şi cum s-a desfăşurat nunta.
Nunta copiilor lui Liviu Luca şi Gheorghe Dumitrache a fost una foarte scumpă. Cei 400 de nuntaşi au fost cazaţi în luxosul Hotel Palace din Sinaia, localitate unde Muscalu a fost procuror şef. Mai interesant însă decât mărimea sumelor cheltuite este alaiul de nuntaşi, ca anturaj în care se învârtea în 2006 actualul vicepreşedinte CSM.
La petrecerea unde Muscalu a fost invitat de frunte, au luat parte afacerişti din Top 300, cum ar fi fraţii Emil şi Marius Cristescu, foşti demnitari - Mircea Ciumara, fost ministru al Finanţelor, oameni grei din industria petrolieră, precum Ioan Popa, fost director general al SNP Petrom, plus o serie de intermediari de combustibili petrolieri produşi la rafinăriile ploieştene, sindicalişti apropiaţi lui Luca - Florin Bercea, preşedinte al Clubului Sportiv "Petrolul", şefi din Petrom şi personaje de la Realitatea TV- care era controlată de Petromservice, informează evz.
Revenind la mediul în care s-a ambientat Muscalu, socrul mic, Liviu Luca, considerat cel mai bogat sindicalist din România şi unul dintre oamenii lui Sorin Ovidiu Vantu, este cercetat în două dosare, de către DNA şi Parchetul General.
În dosarul Petromservice, Liviu Luca, alături de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi alţi zece membri din Consiliul de Administraţie al companiei Petromservice, sunt acuzaţi de un prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro.
În dosarul insolvenţei Realitatea Media vicepreşedintele CNSLR Liviu Luca, care a controlat PSV Company, fosta Petromsevice, societate acţionară în "Realitatea Media", este urmărit penal pentru spălare de bani. Anchetatorii l-au acuzat pe Liviu Luca de delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, existând indicii că l-ar fi angajat pe avocatul Marius Manolache ca să încheie contractul de asociere ce a permis ca Luca să îşi însuşească suma de 20 milioane de lei din patrimoniul asociaţiei creditorilor Realitatea Media.
Marius Manolache este, conform propriilor sale declaraţii, finul premierului V. Ponta
Socrul mare, colonelul în rezervă Gheorghe Dumitrache a fost şeful SRI Prahova şi a fost trimis în judecată în mai 2007 pentru fapte de corupţie. Potrivit DNA, cuscrul lui Luca a fost implicat în perioada 1996-2002, în activităţi de traficare a influenţei şi luare de mită. Dumitrache pretindea şi primea de la mai mulţi oameni de afaceri sume importante de bani şi bunuri materiale în schimbul protecţiei acordate, atât în domeniul economic cât şi în domeniul activităţii organelor judiciare, dar şi de justiţie. Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe Dumitrache, pe 4 februarie 2013, la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Întrebat de reporterii evz. despre prezenţa sa la respectiva nuntă, Gheorghe Muscalu a explicat că Gheorghe Dumitrache este naşul său de botez şi de cununie iar relaţiile de familie sunt foarte vechi. "Părinţii lui au fost naşii părinţilor mei. M-a botezat şi m-a cununat pe mine şi pe fratele meu. Eu nu am putut să-mi aleg naşii".
Procurorul Muscalu a ţinut să specifice clar faptul că, din 2006, când a demarat ancheta DNA la adresa lui Dumitrache, nu a mai vorbit cu naşul său şi nici nu a mai avut nicio legătură cu acesta.
Cât despre Luca, implicat în procese sonore, Muscalu "nu îl cunoaşte" şi nu a vorbit "niciodată cu el."