Doctorul lui Năstase şi Ţarul CFR achitaţi. Deciziile pot fi atacate cu recurs

Balanţa justiţiei
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)

Medicul care l-a îngrijit pe Adrian Năstase în 2012, după ce acesta s-a "sinucis" împuşcându-se pe lângă gât, a fost achitat marţi de Tribunalul Bucureşti de acuzaţiile de corupţie şi luare de mită care i se aduc. Decizia poate fi atacată cu recurs. Tot astăzi, justiţia l-a achitat şi pe fostul director general al CFR din perioada guvernării Năstase, Mihai Necolaiciuc, judecat pentru deturnarea a peste 2,7 milioane de euro bani europeni destinaţi refacerii infrastructurii CFR, pe care Necolaiciuc i-a folosit însă ca să cumpere, preferenţial, pixuri, agende, covoraşe, salopete de doc etc. Şi în cazul lui Necolaiciuc, decizia poate fi atacată cu recurs.

Medicul Şerban Brădişteanu a fost acuzat că a luat mită în jur de patru milioane de euro, pentru a truca o licitaţie pentru furnizarea de aparatură medicală de înaltă performanţă pentru spitalele penitenciar.

În perioada 2001 - 2002, perioadă a Guvernării Năstase, medicul şi senatorul PSD Brădişteanu, numit în baza Ordinului Ministerului Justiţiei 1269/19 iunie 2001 preşedinte al comisiei de licitaţie organizate de Ministerul Justiţiei pentru achiziţionarea de echipamente medicale destinate unor spitale din reţeaua Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Spitalului "Profesor dr. Constantin Angelescu", a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului "prof. dr. Constantin Angelescu."

Pentru fraudarea licitaţiei, Brădişteanu ar fi primit o mită de aproximativ patru milioane de euro din partea firmei căreia i-a favorizat câştigarea licitaţiei pentru livrare de echipamente la spitalele de stat. Prejudiciul direct cauzat de Brădişteanu prin trucarea licitaţiei se ridică la 9.169.606 euro, la care se adaugă 3.356.878,02 euro, reprezentând aparatură cumpărată de Brădişteanu care nu foloseşte la mai nimic.

Brădişteanu a mai fost achitat o dată de o instanţă a Tribunalului Bucureşti, pe 3 decembrie 2009 în această cauză, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. La momentul respectiv, Tribunalul Bucureşti a decis şi ridicarea sechestrului pus pe bunurile medicului PSD.

Astfel, pe 28 noiembrie 2013, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Brădişteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită, dar şi menţinerea sechestrului pe bunurile deţinute de medic.

Marţi, 7 ianuarie, instanţa Tribunalului Bucureşti l-a achitat pe Brădişteanu din nou, în baza articolului 11, raportat la articolul 10 din Codul de procedură penală. Judecătorii au stabilit că infracţiunea de abuz în serviciu nu există iar în ceea ce priveşte infracţiunea de luare de mită, lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, conform Mediafax.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Justiţia l-a achitat astăzi şi pe Mihai Necolaiciuc, supranumit Ţarul CFR. În timpul domniei sale asupra CFR-ului, Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania, conform procurorilor DNA, cu aproximativ 90 de milioane de euro.

Necolaiciuc, fost director CFR în timpul guvernării lui A. Năstase, este judecat în patru dosare, achitarea de astăzi, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1, vizând dosarul fraudării de 2,7 milioane de euro reprezentând fonduri europene pe care Necolaciuc le-a cheltuit ilegal.

În perioada 2001 - 2003, în calitate de director general CNCFR, Necolaiciuc, în complicitate cu directorul economic CFR, Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au utilizat 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, proveniţi dintr-un credit acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordaţi.

Cu banii pe care Banca Europeană de Investiţii i-a acordat CFR-ului pentru reconstruirea infrastructurii CFR afectate de inundaţiile din 2000, cei doi au cumpărat "în mod preferenţial", publicitate în presă, pixuri, agende, calendare, covoraşe PVC etc.

Necolaiciuc are o vastă experienţă în achiziţii. Tot în 2001 -2003, Necolaiciuc a dispus cumpărarea de rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri etc la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi. Prejudiciul adus CFR s-a ridicat la 84.086.783 de lei. Produsele cumpărate au fost vândute în luna octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.

De asemenea, în perioada 2002 – 2004, Necolaiciuc a scos ilegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către varii firme la preţ de fier vechi. Prejudiciul adus CFR s-a ridicat la 17.659.042 de lei

Aceste cumpărături respectiv vânzări, fac însă obiectul unui alt dosar.

Momentan, Ţarul CFR-ului lui Năstase este declarat, până la proba contrarie, nevinovat. Sentinţa poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.