Declaraţiile lui Ponta despre condamnarea lui Năstase, analizate de CSM. Băsescu reacţionează

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, să analizeze declaraţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora Adrian Năstase a fost condamnat politic, şi că este un caz similar cu cea a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Membrii CSM sunt de părere că afirmaţiile lui Ponta ar putea să influenţeze independenţa Justiţiei, motiv pentru care intenţionează să sesizeze Inspecţia Judiciară a CSM, în acest caz. Dacă, în urma inspecţiei, se va constata că declaraţiile au avut un astfel de efect, CSM poate să-i ceară premierului să-şi retragă declaraţiile.

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat luni de Instanţa Supremă la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, în dosarul Zambaccian. Anterior, acesta a mai primit 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru şantaj.

„Cred sincer că, pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia-sa le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate”, a afirmat premierul Victor Ponta înainte de aflarea sentinţei lui Năstase.

Premierul a declarat luni seara, la România TV, că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, instituit încă din 2005, un sistem care vizează, inclusiv prin dosare penale, adversarii politici ai acestuia. Ponta a comparat situaţia lui Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, condamnată, de asemenea, la închisoare.

„Cred că unul dintre obiectivele lui Traian Băsescu a fost să îşi doboare, prin altfel de metode decât cele politice, cel mai mare adversar, pe Adrian Năstase. Adrian Năstase are dreptate. Sentinţa în cazul său este injustă. Adrian Năstase, care ne-a băgat în UE şi în NATO, este în închisoare, Băsescu, care ne înjură şi ne scoate din Europa, e în continuare la Cotroceni”, a precizat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, că a luat act de ultimele „atacuri ale prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Viorel Ponta, la adresa justiţiei”.

„Preşedintele României, Traian Băsescu, a luat notă cu profundă îngrijorare, de atacurile prim-ministrului Guvernului României, Victor-Viorel Ponta, la adresa justiţiei făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie a.c. Traian Băsescu consideră că aceste declaraţii aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Totodată, aceste declaraţii sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene”, reiese din comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

În acelaşi timp, preşedintele îi cere „imperativ” premierul Ponta „să înceteze, de îndată, orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru”.

Totodată, şeful statului îi cere public premierul „să respecte Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, în care elementul central se referă la susţinerea independenţei justiţiei”.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat marţi, în debutul şedinţei de Guvern, că "principalul adversar al Guvernului şi al României se pregăteste şi îşi strânge bagajele. Vestea proastă este că va mai bloca nişte proiecte importante. Sunt convins că sunteţi alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Nu a înţeles, spune că mă bat cu justiţia. Nu mă bat cu justiţia, mă bat cu el".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne