Germania îşi cere scuze pentru "emoji-ul" cu leopardul. Africanii n-au apreciat mesajul ironic la adresa lui Lavrov

Tanc german Leopard 2A7+ (kmweg.com)
Andrei Popescu
27.01.2023

Germania şi-a cerut scuze joi pentru că a folosit pe Twitter un emoji reprezentând un leopard, într-o glumă la adresa ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Gluma aparent i-a supărat pe africani.

Ministerul german de Externe l-a ironizat pe şeful diplomaţiei ruse în timpul turneului acestuia în Africa, scriind pe Twitter că Lavrov nu se afla acolo în căutare de leoparzi, ci că a folosit călătoria pentru a încerca să justifice invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

 (Twitter PrintScreen)
(Twitter PrintScreen)

Incidentul are loc în contextul în care Germania a decis, după o îndelungată ezitare, să trimită Ucrainei o parte din tancurile sale avansate Leopard 2 pentru a ajuta armata ucraineană să lupte împotriva forţelor ruse.

Însă un oficial al Uniunii Africane s-a simţit ofensat de faptul că, în opinia sa, continentul a fost prezentat ca fiind doar despre animale sălbatice. Ebba Kalondo, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a scris pe contul de Twitter al guvernului german, întrebând dacă Africa, oamenii şi animalele sale sălbatice sunt "doar o glumă pentru dumneavoastră?".

"Politica externă nu este o glumă şi nici nu ar trebui să fie folosită pentru a obţine puncte geopolitice ieftine", a scris Kalondo, într-o postare ulterioară, potrivit Associated Press.

Ministerul german de Externe şi-a cerut scuze şi a declarat că postarea nu a fost menită să jignească, ci mai degrabă "să atragă atenţia asupra minciunilor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi justifica războiul imperialist de agresiune împotriva Ucrainei".

"De câte ori ar trebui să vă spunem că Africa înseamnă mai mult decât a vedea animale sălbatice?", a scris pe Twitter şi jurnalistul Kofi Yeboah.

Lavrov a vizitat săptămâna aceasta Africa de Sud, Eswatini, Angola şi Eritreea, unde şi-a repetat afirmaţiile potrivit cărora Statele Unite şi aliaţii lor occidentali folosesc Ucraina ca instrument într-un "război hibrid" împotriva Rusiei.

Multe naţiuni africane au încă legături istorice cu Moscova. Africa de Sud a fost una dintre cele câteva ţări care s-au abţinut anul trecut de la un vot al ONU privind condamnarea invaziei ruse în Ucraina. Eritreea a votat împotriva rezoluţiei, alături de Rusia, Bielorusia, Coreea de Nord şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor