Germania îşi cere scuze pentru "emoji-ul" cu leopardul. Africanii n-au apreciat mesajul ironic la adresa lui Lavrov
focus
alte articole
Germania şi-a cerut scuze joi pentru că a folosit pe Twitter un emoji reprezentând un leopard, într-o glumă la adresa ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Gluma aparent i-a supărat pe africani.
Ministerul german de Externe l-a ironizat pe şeful diplomaţiei ruse în timpul turneului acestuia în Africa, scriind pe Twitter că Lavrov nu se afla acolo în căutare de leoparzi, ci că a folosit călătoria pentru a încerca să justifice invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Incidentul are loc în contextul în care Germania a decis, după o îndelungată ezitare, să trimită Ucrainei o parte din tancurile sale avansate Leopard 2 pentru a ajuta armata ucraineană să lupte împotriva forţelor ruse.
Însă un oficial al Uniunii Africane s-a simţit ofensat de faptul că, în opinia sa, continentul a fost prezentat ca fiind doar despre animale sălbatice. Ebba Kalondo, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, a scris pe contul de Twitter al guvernului german, întrebând dacă Africa, oamenii şi animalele sale sălbatice sunt "doar o glumă pentru dumneavoastră?".
"Politica externă nu este o glumă şi nici nu ar trebui să fie folosită pentru a obţine puncte geopolitice ieftine", a scris Kalondo, într-o postare ulterioară, potrivit Associated Press.
Ministerul german de Externe şi-a cerut scuze şi a declarat că postarea nu a fost menită să jignească, ci mai degrabă "să atragă atenţia asupra minciunilor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi justifica războiul imperialist de agresiune împotriva Ucrainei".
"De câte ori ar trebui să vă spunem că Africa înseamnă mai mult decât a vedea animale sălbatice?", a scris pe Twitter şi jurnalistul Kofi Yeboah.
Lavrov a vizitat săptămâna aceasta Africa de Sud, Eswatini, Angola şi Eritreea, unde şi-a repetat afirmaţiile potrivit cărora Statele Unite şi aliaţii lor occidentali folosesc Ucraina ca instrument într-un "război hibrid" împotriva Rusiei.
Multe naţiuni africane au încă legături istorice cu Moscova. Africa de Sud a fost una dintre cele câteva ţări care s-au abţinut anul trecut de la un vot al ONU privind condamnarea invaziei ruse în Ucraina. Eritreea a votat împotriva rezoluţiei, alături de Rusia, Bielorusia, Coreea de Nord şi Siria.