Agenţii FBI care au lucrat la cazurile Trump şi 6 ianuarie, în pericol de a fi concediaţi
Personalul numit de Donald Trump în cadrul Departamentului de Justiţie va analiza în următoarele săptămâni dacă se va trece la epurarea un număr mare de agenţi FBI care au lucrat la cazurile penale împotriva preşedintelui şi la cazurile împotriva turbulenţilor care au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, transmite The Guardian.
Măsura vine în contextul în care, vineri, Departamentul de Justiţie a comunicat, de asemenea, conducerii FBI că opt directori de rang înalt din cadrul biroului - inclusiv cei care supraveghează securitatea naţională, securitatea cibernetică şi combaterea terorismului - trebuie concediaţi, cu excepţia cazului în care se pensionează în prealabil.
Rămâne neclar câţi agenţi de rând ar putea fi afectaţi. Însă criteriile prezentate într-un e-mail care anunţă schimbările, trimis de directorul interimar al FBI, Brian Driscoll, sugerează că acestea ar putea duce la eliminarea a sute sau mii de agenţi.
Ameninţarea cu concedieri sumare a provocat o undă de şoc în FBI, agenţii confruntându-se cu realitatea că ar putea fi concediaţi pentru că au fost însărcinaţi cu o anchetă care l-a înfuriat pe preşedinte.
Înainte de a pleca la Mar-a-Lago pentru weekend, Trump a negat că ar fi ordonat concedierea agenţilor FBI, dar a sugerat că a văzut-o ca pe o justiţie poetică.
„Nu, dar avem nişte oameni foarte răi acolo [...] Nu am fost implicat în asta. Dar dacă vor să concedieze nişte oameni, nu mă deranjează”, a spus el în Biroul Oval.
În e-mail, Driscoll a scris că a fost instruit de procurorul general adjunct în exerciţiu, Emil Bove, să furnizeze până la 4 februarie la prânz o listă cu numele tuturor agenţilor actuali şi foşti care au fost însărcinaţi vreodată cu investigarea sau urmărirea penală a cazurilor de atac din 6 ianuarie.
„Aceste liste ar trebui să includă personalul de supraveghere relevant din birourile regionale şi diviziile de teren ale FBI, precum şi de la sediul central al FBI”, se arată în e-mail. „La primirea în timp util a informaţiilor solicitate, biroul procurorului general adjunct va începe o revizuire”.
Dacă departamentul de justiţie va da curs acestei solicitări, aceasta ar marca un moment seismic pentru cea mai importantă agenţie de aplicare a legii din ţară, care nu are alte persoane numite politic în afară de directorul FBI, şi ar eviscera protecţia funcţionarilor publici pentru funcţionarii de carieră.
Aceasta ar contrazice, de asemenea, declaraţiile publice ale lui Kash Patel, nominalizat de Trump pentru funcţia de director al FBI, care a declarat sub jurământ, în cadrul audierii sale de confirmare, că va urma politica stabilită a biroului în ceea ce priveşte concedierile şi transferurile.
Nominalizarea lui Patel este în curs de examinare în Senat. Până la confirmarea sa în funcţie, Driscoll este director interimar, iar Robert Kissane, un agent de top în domeniul combaterii terorismului din New York, este director adjunct interimar.
Turbulenţele de la FBI vin în contextul în care Departamentul de Justiţie s-a confruntat cu două săptămâni tulburi, după ce zeci de înalţi funcţionari apolitici şi procurori de carieră care au lucrat la cazurile penale ale lui Trump au fost concediaţi la ordinul Casei Albe.
Notificările de concediere trimise procurorilor care au lucrat în echipa lui Smith au explicat că aceştia au fost concediaţi ca urmare a „rolului lor semnificativ în urmărirea penală a preşedintelui Trump”, ceea ce înseamnă că nu se poate avea încredere în ei pentru a „ajuta la punerea în aplicare fidelă a agendei preşedintelui”.