Germania ia în considerare relaxarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a susţinut ridicarea sancţiunilor economice împotriva Rusiei, cu anumite condiţii. Ţările occidentale trebuie să menţină presiunea asupra Moscovei prin aplicarea de interdicţii “inteligente”, a declarat el.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.05.2016

“Sancţiunile nu sunt obiectivul final: întotdeauna aceasta a fost atitudinea mea”, a declarat vineri Steinmeier într-un interviu cu ziarul german Der Spiegel, adăugând că, dacă Rusia contribuie la pacea din estul Ucrainei, acest lucru ar trebui văzut de asemenea ca un efect pozitiv. “Dacă există progres în implementarea acordului de la Minsk, putem discuta de asemenea despre relaxarea sancţiunilor”.

Discutând despre acest subiect la o conferinţă de presă ce a avut loc în timpul unei vizite în Estonia, Steinmeier a susţinut ideea unei reduceri “treptate” a sancţiunilor.

“Sper ca până la sfârşitul lunii iunie se va contata un progres şi atunci vom vedea dacă putem să reducem sancţiunile pas cu pas, sau dacă rămânem cu măsurile unde ne aflăm acum. Obiectivul nostru nu este să menţinem sancţiunile, ci să rezolvăm conflictul”, a precizat oficialul german.

Cu o zi înainte, Steinmeier a făcut aluzie la dificultatea de a extinde sancţiunile când expiră în luna iulie, deoarece trebuie să semneze toate cele 28 de state membre ale UE.

Fără a fi menţionată vreo ţară, se crede că Italia şi Ungaria au fost cele mai ezitante în ceea ce prieşte acceptarea extinderii sancţiunilor. Polonia şi statele baltice sunt neliniştite în legătură cu apropierea Rusiei de graniţele lor şi au susţinut că sancţiunile sunt necesare pentru a presa Moscova.

Acordul de la Minsk

UE şi ţările occidentale au aplicat sancţiunile împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce, o lună mai târziu, a decis să ajute cu soldaţi şi arme rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Anul trecut, în luna februarie, Rusia şi Ucraina, împreună cu Germania şi Franţa, au încheiat un acord de pace în ceea ce priveşte Ucraina în capitala belarusă Minsk. Acordul a dus la reducerea ostilităţilor în regiunile estice ale Ucrainei, dar lupte sporadice încă au loc.

Sancţiunile occidentale au vizat persoane individuale, bănci naţionale, importurile şi exporturile de arme precum şi industria rusă a petrolului şi gazelor. În schimb, Rusia a interzis importurile de produse agricole din UE.

Summit NATO în iulie

Steinmeier s-a aflat într-o vizită de două zile în Letonia, Lituania şi Estonia, care şi-au manifestat în repetate rânduri teama de a nu fi atacate de Rusia. Germania a promis ţărilor 150 de soldaţi, care vor asista trupele NATO în vederea securizării regiunii.

În plus, Steinmeier se va pregăti pentru un Summit NATO în Polonia în luna iulie, unde alianţa militară vestică va decide în privinţa desfăşurării a 4.000 de soldaţi în ţările baltice şi Polonia pentru a descuraja Moscova să ia măsuri agresive precum anexarea Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor