Liderii europeni fac apel la soluţionarea imediată a războiului din estul Ucrainei
alte articole
Liderii europeni au discutat luni prin telefon după ce un soldat ucrainean fusese ucis cu o zi înainte, în cadrul unor noi lupte cu forţele pro-ruse în regiunea Doneţk.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel, împreună cu preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său rus Vladimir Putin au făcut apel la o încetare imediată a ostilităţilor.
Ei şi-au reafirmat “angajamentul pentru acordul de pace de la Minsk şi determinarea pentru a face orice pentru a se asigura că acordul este implementat în totalitate într-un timp cât mai scurt”, conform declaraţiei publicate de biroul lui Hollande.
Acordul de la Minsk, semnat în februarie 2015, a inclus, printre altele, încetarea focului în zona de luptă, precum şi alte măsuri care ar putea duce la o soluţionare a conflictul din estul Ucrainei.
Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului în numeroase ocazii.
Biroul lui Putin a cerut luni ca armata ucraineană să nu mai bombardeze zonele populate de civili din Donbas.
Kremlinul a susţinut că administraţia din Kiev şi autorităţile din regiunile estice separatiste Doneţk şi Lugansk trebuie să se implice într-un dialog direct.
În aprilie 2016, ministrul ucrainean al apărării Stepan Poltorak a declarat că s-ar putea să mai dureze câţiva ani înainte ca acest conflict să înceteze.
La începutul acestei luni, Franţa şi Germania au găzduit o nouă rundă de negocieri cu Ucraina şi Rusia în încercarea de a găsi un acord de pace durabil. Totuşi, nu s-a ajuns la niciun consens în privinţa alegerilor din estul Ucrainei.
Conflictul a erupt în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.
SUA şi aliaţii săi din Europa acuză Moscova şi de implicare directă în criza din estul Ucrainei, lucru negat cu tărie de ruşi.
Acest conflict s-a soldat până acum cu aproximativ 9.200 de morţi şi peste 21.000 de răniţi, conform unor cifre publicate de ONU.