Liderii europeni fac apel la soluţionarea imediată a războiului din estul Ucrainei

Liderii din Franţa, Germania şi Rusia au făcut apel la o implementare imediată a acordului de pace din estul Ucrainei, după ce noi lupte între soldaţii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016.
Un soldat separatist încarcă un proiectil într-un autotun tanc în regiunea Doneţk, estul Ucrainei, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

Liderii europeni au discutat luni prin telefon după ce un soldat ucrainean fusese ucis cu o zi înainte, în cadrul unor noi lupte cu forţele pro-ruse în regiunea Doneţk.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel, împreună cu preşedintele francez Francois Hollande şi omologul său rus Vladimir Putin au făcut apel la o încetare imediată a ostilităţilor.

Ei şi-au reafirmat “angajamentul pentru acordul de pace de la Minsk şi determinarea pentru a face orice pentru a se asigura că acordul este implementat în totalitate într-un timp cât mai scurt”, conform declaraţiei publicate de biroul lui Hollande.

Acordul de la Minsk, semnat în februarie 2015, a inclus, printre altele, încetarea focului în zona de luptă, precum şi alte măsuri care ar putea duce la o soluţionare a conflictul din estul Ucrainei.

Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului în numeroase ocazii.

Biroul lui Putin a cerut luni ca armata ucraineană să nu mai bombardeze zonele populate de civili din Donbas.

Kremlinul a susţinut că administraţia din Kiev şi autorităţile din regiunile estice separatiste Doneţk şi Lugansk trebuie să se implice într-un dialog direct.

În aprilie 2016, ministrul ucrainean al apărării Stepan Poltorak a declarat că s-ar putea să mai dureze câţiva ani înainte ca acest conflict să înceteze.

La începutul acestei luni, Franţa şi Germania au găzduit o nouă rundă de negocieri cu Ucraina şi Rusia în încercarea de a găsi un acord de pace durabil. Totuşi, nu s-a ajuns la niciun consens în privinţa alegerilor din estul Ucrainei.

Conflictul a erupt în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

SUA şi aliaţii săi din Europa acuză Moscova şi de implicare directă în criza din estul Ucrainei, lucru negat cu tărie de ruşi.

Acest conflict s-a soldat până acum cu aproximativ 9.200 de morţi şi peste 21.000 de răniţi, conform unor cifre publicate de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe