Gorbaciov persona non grata în Ucraina datorită susţinerii anexării Crimeei

Kievul i-a interzis fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov să pătrundă în Ucraina timp de 5 ani datorită suportului său pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Gorbaciov a declarat că ar fi acţionat într-o manieră similară cu cea a preşedintelui Putin.
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. (Captură Foto)

Fostul lider sovietic, acum în vârstă de 85 de ani, a fost trecut pe lista neagră “în interesul securităţii statului” şi, în particular, pentru comentariile sale publice privind chestiunea crimeeană, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Serviciului Ucrainean pentru Securitatea Statului, Olena Gitlianska.

Gorbaciov a fost ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de prăbuşirea acesteia în 1991. El a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Deşi în general critic la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, Gorbaciov a vorbit în repetate rânduri în favoarea anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi a condamnat prezenţa tot mai mare a NATO în estul Europei.

Fostul preşedinte sovietic a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că ar fi făcut la fel ca Putin dacă s-ar fi aflat într-o situaţie similară.

“Întotdeauna sunt de partea voinţei libere a poporului şi majoritatea celor din Crimeea au dorit să fie reuniţi cu Rusia”, a declarat Gorbaciov într-un interviu cu ziarul britanic Sunday Times. Referendumul din Crimeea, care a stat la baza anexării, nu a fost recunoscut de Ucraina şi aliaţii săi.

Gorbaciov a răspuns la mişcarea Kievului cu mesajul că nu are planuri să viziteze Ucraina. “În regulă, nu merg acolo şi nu vor merge acolo”, a declarat el la televiziunea de stat rusă.

Kievul a interzis unui număr de politicieni şi celebrităţi să păşească pe teritoriul său de la începerea crizei ucrainene. Pe această listă sunt incluse nume precum fostul premier italian Silvio Berlusconi şi actorul Gerard Depardieu, suporter al Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe