Geoană respinge din nou acuzaţiile de plagiat: O pişcătură de ţânţar. O furtună într-un pahar cu apă

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Andrei Popescu
08.07.2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a discutat, într-un interviu acordat Fanatik, despre mult discutata sa înscriere în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni şi a descris acuzaţiile de plagiat lansate de jurnalista Emilia Şercan ca fiind drept “o pişcătură de ţânţar” şi “o furtună într-un pahar cu apă”.

Întrebat dacă a luat în considerare să renunţe la ideea de a candida în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat, Geoană a spus:

“Ştiam că vine. Întrebarea e, de fapt, dacă mai merită să revii în politica românească. După o viaţă de om, n-am nimic de demonstrat, sunt un om realizat, după jobul de la NATO pot să mă duc să fac ce vreau eu cu viaţa mea, unde vreau eu, să faci bani, să faci ce vrei, pentru că ăsta este avantajul unei cariere împlinite. Este, efectiv, o furtună într-un pahar cu apă. Nu e nimic”.

Geoană a continuat: “Când te gândeşti să faci din nou politică, te aştepţi că vin atacuri împotriva ta. Că sunt mizere, că sunt de la ruşi, că sunt de la cozi de topor, că sunt de la diverşi interesaţi să te încurce, eşti pregătit psihologic în primul rând. Eu am pielea tăbăcită, eu am primit la atacuri, la lucruri în viaţa mea care m-au întărit. Eu era să fiu mort politic de multe ori şi, într-o formă oarecare parcă, un fel de pasărea Phoenix. Ce nu te omoară, te întăreşte, e o vorbă adevărată. Şi atunci eu nu am o problemă cu atacurile astea.

Nu fac nici un fel de anunţ cu privire la candidatură pentru că nu am voie s-o fac pentru că sunt la jobul pe care-l am. Dar discuţia pe care o ai tu cu tine, ca unul care a avut experienţă în politică, unul care a ştiut şi câştiga nişte alegeri, şi după aceea s-au întâmplat lucruri necurate, un om care a văzut ce înseamnă prieten astăzi şi trădător mâine, întrebarea pe care o ai, eu cu mine, cu familia, cu prietenii, este: merită să te mai bagi în politică în România, care de multe ori miroase urât? Mai este o şansă ca România să se înzdrăvenească? Să ajungă acolo unde ar putea să ajungă, o ţară respectată, influentă?”

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a spus că vremurile s-au schimbat, fiind de părere că, dacă înainte nu se putea gândi să ajungă în cea mai înaltă funcţie fără a fi sprijinit de un partid puternic, acum, indiferent care ar fi data alegerilor şi calculele politice, anul 2024 va fi anul independenţilor.

Reamintim că Emilia Şercan a susţinut într-o investigaţie publicată de PressOne că Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush.

Cel puţin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conţinut plagiat – text, grafice şi tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Şi în anexele lucrării există conţinut plagiat: la o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 că cel puţin 9 pagini au conţinut plagiat, scrie Şercan. Geoană ar fi folosit o tehnică de preluare neautorizată de conţinut, regăsită şi în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere, a adăugat jurnalista.

Geoană a reacţionat, pe data de 1 iulie, la acuzaţiile făcute de jurnalista Emilia Şercan privind plagierea tezei sale de doctorat, susţinând că acest lucru are loc din cauză că “unii” s-au speriat că ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al României.

În plus, Geoană a respins acuzaţiile jurnalistei ca fiind “false” şi, în schimb, o acuză pe aceasta de “rea-intenţie sau rea-credinţă”.

“Din seria caută până găseşti şi, dacă nu găseşti, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzaţie de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuţiile din spaţiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialişti în domeniu s-au pronunţat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile.

Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini şi totuşi cineva se trezeşte să vină cu o acuzaţie falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenţie sau rea-credinţă. Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu ştiam că este o lucrare colectivă şi trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialişti în domeniu!), pe fond, cele menţionate şi conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite”, a scris Geoană pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor