Geoană, reacţie dură la acuzaţiile de plagiat lansate de Şercan: O campanie de fake news, nimic nou sub soare. Unii s-au speriat

Mircea Geoană (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
01.07.2024

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a reacţionat, luni, la acuzaţiile făcute de jurnalista Emilia Şercan privind plagierea tezei sale de doctorat, susţinând că acest lucru are loc din cauză că “unii” s-au speriat că ar putea candida pentru funcţia de preşedinte al României.

De asemenea, Geoană respinge acuzaţiile jurnalistei ca fiind “false” şi, în schimb, o acuză pe aceasta de “rea-intenţie sau rea-credinţă”.

“Din seria caută până găseşti şi, dacă nu găseşti, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzaţie de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuţiile din spaţiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialişti în domeniu s-au pronunţat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile.

Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini şi totuşi cineva se trezeşte să vină cu o acuzaţie falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenţie sau rea-credinţă. Lăsând la o parte părerile personale despre ce ar fi trebuit să scriu în teză (nu ştiam că este o lucrare colectivă şi trebuie să cer părerea unor oameni care nu sunt specialişti în domeniu!), pe fond, cele menţionate şi conceptul de plagiat sunt lucruri total diferite”, a scris Geoană pe pagina sa de Facebook.

Geoană a mai susţinut că va fi mereu un “promotor al valorilor de orice fel”, adăugând că, în acelaşi timp, nu poate să nu sancţioneze “impostura intelectuală, cu valenţe şi intenţii politicianiste”.

“Mă aşteptam la astfel de atacuri murdare, aşa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în ţară şi străinătate în inginerie, drept, administraţie publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcţie, ci din curiozitate intelectuală şi dorinţa de a cunoaşte şi de a mă perfecţiona continuu”, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.

Totodată, Geoană a afimat că nu va permite nimănui, “din motive exclusiv electorale şi, în mod evident, motivat politic” să pună la îndoială o “viaţă de muncă şi studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate şi profesionalism”.

Reamintim că Emilia Şercan susţine într-o investigaţie publicată de PressOne că Geoană ar fi plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush:

  • În 2005, după 12 ani de studii doctorale, Mircea Geoană – în prezent secretar general adjunct al NATO şi potenţial candidat la prezidenţialele din toamnă – a susţinut la ASE o teză de doctorat despre integrarea României în structurile euro-atlantice în care subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării;
  • Deşi posesor al unei experienţe valoroase, nemijlocite, privind tema pe care şi-a ales-o, Geoană - care a fost ambasador al României la Washington şi apoi ministru de Externe al României - nu menţionează în teză nici măcar momentele-cheie, de manual, din etapele de aderare la NATO şi UE;
  • Acesta dedică zeci şi zeci de pagini, în schimb, evoluţiei economiei americane, incluzând în teza sa consideraţii detaliate despre politicile monetare ale Rezervei Federale, despre felul în care autorităţile au gestionat fuziuni de corporaţii care ar fi pus în pericol libera competiţie, dar şi despre evoluţia NASDAQ, a inflaţiei sau a deficitului bugetar al SUA;
  • Într-o amplă discuţie cu PressOne, Mircea Geoană a negat nu foarte convingător că ar fi plagiat în teza sa: “Nu ştiu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest şi nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva.”

Cel puţin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conţinut plagiat – text, grafice şi tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Şi în anexele lucrării există conţinut plagiat: la o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 că cel puţin 9 pagini au conţinut plagiat, scrie Şercan.

Geoană ar fi folosit o tehnică de preluare neautorizată de conţinut, regăsită şi în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt: plagiatul prin traducere, a adăugat jurnalista.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor